Obama Etiyopya’yı ziyaret edecek ilk başkan olacak

Obama Etiyopya’yı ziyaret edecek ilk başkan olacak

ABD Başkanı Barack Obama, başta Etiyopya olmak üzere Afrika’yı  ziyaret etmeye hazırlanıyor.

Beyaz Saray, Obama’nın  Temmuz ayından sonra Afrika’nın bazı ülkelerini ziyaret edeceğini duyurdu. Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Obama Etiyopya’yı ziyaret eden ilk ABD başkanı olacak.

ABD başkanı, Afrika Birliği Genel Merkezi’nin bulunduğu Etiyopya’da her iki ülke ilişkilerini masaya yatırması bekleniyor. Geçtiğimiz ay sandığa giden Afrika ülkesi, Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi’nin (EPRDF) güçlü bir şekilde iktidara gelmesi tek partili devlet tartışmalarına neden olmuştu.

Babasının memleketi Kenya’yı da ziyaret edecek olan Obama, Ağustos 2014’te yapılan ABD-Afrika Liderler Zirvesi’nin devamı olarak Sahra-altı Afrika ülkeleri ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve ekonomik yatırımları konuşacak.

Ekonomik ilişkilerin yanı sıra demokratik kurumları güçlendirmek ve ülke güvenliğini artırıcı unsurların gündeme gelmesi bekleniyor. İnsan hakları savunucuları, Obama’nın özellikle Etiyopya’da cezaevinde bulunan muhalif parti üyeleri, gazeteciler, blog yazarları ve protestocuları gündeme getirmesi gerektiğini kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Washington Direktörü Sarah Margon, Obama Etiyopya’ya yatırım yapmak istiyorsa, hükümeti insan hakları konusunda açık bir şekilde uyarması gerektiğini söyledi.

ABD başkanı, Etiyopya’da terörle mücadele konusunda özellikle El-Şebab terör örgütü ile mücadele konularını konuşması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.