Obama: Esed’e yönelik tutumumuzda bir değişiklik yok

Obama: Esed’e yönelik tutumumuzda bir değişiklik yok

Suriye’de Esed devrilmeden IŞİD’in yok edilemeyeceğine kanaat getirerek strateji değiştirmeye hazırlandığı öne sürülen ABD Başkanı Barack Obama, tutumlarında değişikliğin olmadığını söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Obama’nın strateji değişikliği iddiaları için “Bizim tavsiye ettiğimiz entegre stratejiyi yansıtıyor.” demiş, konuyu G-20 Liderler Zirvesi’nde Obama ile yapacağı görüşmede gündeme getireceğini dile getirmişti. Davutoğlu, Türkiye’nin tezlerine yaklaşıldığını savunmuştu. Obama ise dün basın toplantısında bir soru üzerine, “Esed’le ilgili tutumumuzda kesinlikle değişiklik olmadı.” dedi.

Suriye’de tüm grupların dahil olduğu kapsayıcı siyasî çözüm arayışında olduklarını kaydeden Obama, “Bu siyasî dönüşümde onu (Beşar Esed) görevden uzaklaştırmanın yollarını arıyor musunuz?” şeklindeki bir soruya ise “Hayır” cevabını verdi.

Geçtiğimiz hafta CNN’de bazı üst düzey yetkililere dayandırılarak verilen bir haberde Başkan Barack Obama’nın, Beşşar Esed gönderilmeden IŞİD’in yok edilemeyeceğine kanaat getirerek strateji değiştirmeye hazırlandığı iddia edilmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başkan Obama’nın ‘Esed devrilmeden IŞİD devrilmez’ şeklinde özetlenen strateji değişikliği iddiaları için “Bizim tavsiye ettiğimiz entegre stratejiyi yansıtıyor.” ifadesini kullanmış ve konuyu Başkan Obama ile yapacağı görüşmede gündeme getireceğini dile getirmişti. Davutoğlu, Türkiye’nin tezlerine yaklaşıldığını iddia etmişti.

Söz konusu iddia, gündeme geldikten kısa bir süre sonra ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel tarafından da yalanlanmıştı. ABD Kongresi’nde IŞİD stratejisinin ele alındığı bir oturumda konuşan Hagel, Esed’in üstesinden gelinmesinin IŞİD’i yok etmeye yetmeyeceğini dile getirmişti. Hagel, “Esed tabii ki denklemin bir parçası ancak Suriye’nin doğusunda, Irak’ın batı ve kuzeyinde IŞİD’in kontrol ettiği yerlere bakarsanız eğer bugün Esed’i değiştirseniz dahi bu tüm dinamikleri hızlı bir şekilde değiştirmez, özellikle Suriye’de.” ifadelerini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.