Obama: Arabanı yıkarım, köpeğini gezdiririm dedim

Obama: Arabanı yıkarım, köpeğini gezdiririm dedim

ABD Başkanı Barack Obama, göçmenlik konusunda açıkladığı başkanlık kararnamesine tepki gösteren Cumhuriyetçileri ilgili yasayı Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunmaya engel olmakla suçladı. Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri John Boehner’a, “Arabanı yıkayacağım, köpeğini gezdireceğim, yapılmasına ihtiyaç duyduğun her ne varsa, yeterki yasayı gündeme getir.” dediğini söyleyen Obama tüm çabalarına rağmen Cumhuriyetçilerin ikna olmadığını ifade etti.

Los Angeles’ta ziyaret ettiği bir okulda göçmenlik meselesi konusunda açıkladığı kararnameye yönelik konuştu. Başkanlığa geldiğinde düzgün işlemeyen göçmenlik sistemini düzeltme taahhüdünde bulunduğunu hatırlatan Obama, bu yönde attığı adımlardan bahsetti. Sınır güvenliğinin artırıldığını ve kaçak geçişlerin 1970’lerden sonraki en düşük seviyede olduğunu ifade etti. Atılan adımlardan sonra tüm partilerce kabul gören prensipler üzerinden bir tasarı oluşturulduğunu hatırlatan Obama, bu yöndeki çağrılarının ve görüşmelerinin Cumhuriyetçileri ikna etmeye yetmediğini dile getirdi.

Obama, göçmenlik meselesi konusunda neden başkanlık yetkisini kullandığına da açıklık getirdi. Tüm partilerin ortak çalışmasıyla oluşturulan ve göçmenlik sistemini “daha düzgün ve adil” yapacağına inandığı yasa tasarısının Senato’dan geçtiğimiz yıl geçtiğini hatırlattı. Yasanın Senato’da oylanmasının üzerinden bir buçuk yıldan fazla süre geçmesine rağmen Temsilciler Meclisi gündemine getirilmediğini hatırlatan Obama, “Tam 512 gün oldu. Partiler üstü yasa masamda. Yasayı imzalayabilirim. Önümüzdeki tek engel Temsilciler Meclisi’nde yapılacak basit bir evet-hayır oylaması.” şeklinde konuştu.

Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi parti liderlerinin yasanın gündeme gelmesine engel olduğunu kaydeden Obama esprili bir dille, “John Boehner’a arabanı yıkayacağım, köpeğini gezdireceğim, yapılmasına ihtiyaç duyduğun her ne varsa, yeterki yasayı gündeme getir dedim.” şeklinde konuştu. Obama’nın bu sözleri dinleyiciler arasında gülüşmelere neden oldu.

Boehner’ın kendisini partiler üstü yasa tasarısına sabotaj yapmakla suçladığı açıklamalarına da cevap veren Obama, “Hala yasayı çıkarabilirler. Kongre’de oyum yok. Tasarıyı geçirmek amacıyla oylamaya sunmak için bana ihtiyacınız yok. Haydi geçirin tasarıyı.” diye konuştu.

Herkesin eşit bir şekilde yaratıldığı ortak anlayışın Amerikalı olmayı özel kıldığını dile getiren Obama, “Bizi Amerikalı yapan neye benzediğimizle ilgili değil. Soy ismimizin ne olduğu ile ilgili değil. Nerden geldiğimizle ilgili değil. Nasıl ibadet ettiğimiz ile ilgili değil.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan John Boehner’ın ofisinden Obama’nın konuşmasına ilişkin ilginç bir açıklama geldi. ABD medyasına yapılan açıklamada Boehner’ın köpeği olmadığı ifade edildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.