Müslüman alimlerden ‘IŞİD, İslami değil’ mektubu

Müslüman alimlerden ‘IŞİD, İslami değil’ mektubu

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Irak ve Suriye’de yaptığı katliamlara karşı sesini yükselten 120 müslüman din adamı, IŞİD’i hadis ve ayetleri kullanarak katliam yapmakla eleştirdi.

18 sayfalık mektupta din alimleri, IŞİD’in katliamlarından bahsederek Kur’an ve Hadis’ten örneklerle bunların İslam ile bağdaşmadığına dikkat çekti. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) Direktörü Nihad Awad ve 10 Amerikalı Müslüman dini-sivil haklar lideri ile birlikte mektubu Washington’da açıkladı.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan mektup, Irak ve Suriye’de İŞID’in İslami devlet kurmak amacıyla acımasız ölümler ve yıkımlar gerçekleştiren militanları ve aşırı ideolojileri sert bir şekilde eleştiriliyor. Arapça kaleme alınan mektup, dini kaidelerin insan katliamına cevaz vermediği, fetva açıklaması ve kullanımının hükümleri gibi İslami prensiplere dikkat çekiyor. CAIR Direktörü Awad, klasik kuran metinlerinin yanlış anlaşıldığı ve yanlış yorumlandığı çünkü şartların ve koşulların değiştiğini anlamadıklarını söyledi. Awad mektubun amacının “İslam Devleti” felsefenin ve işlediği şiddet suçlarının kapsamlı bir şekilde İslami açıdan çürütülmesi olduğunu açıkladı. Mektubun yazarları arasında, Mısır Baş Müftüsü Şeyh Şevki Allam Şeyh ve Kudüs -Filistin Müftüsü Muhammed Ahmed Hüseyin ve Müslüman dünyasında iyi bilinen dini ve akademik isimleri bulunuyor.

Mektubun özetinde yer alan 24 maddede dikkat çeken ifadeler arasında, “İslam’da işkence yapmak yasaktır”. “Şeytani eylemlerin Allah adına yapıldığını söylemek günahtır.”, “İslam’da insanlar açıkça kendileri inanmadıklarını açıklamadıkları taktirde onları kâfir olarak ilan etmek yasaktır.”

Müslüman liderler İslam devletini kınamak amacıyla ilk kez bir araya gelmiyor. Daha önce Fethullah Gülen Hocaefendi, ABD’nin önde gelen beş gazetesine verdiği ilan ile IŞİD’in yaptıklarını kınamış ve bunların İslami olmadığını söylemişti. Hocaefendi ayrıca Herkul.org sitesinde yayınlanan sohbetinde de IŞİD’in eylemlerini eleştirmiş ve gazetelere de konu olan konuşmasında dinde böyle bir anlayışın olmadığını söylemişti. Yine Mısır baş müftüsü Şeyh Şevki Allam, IŞİD’in yaptıklarının din dışı olduğu ve bu kimselerin terörist olduğunu dile getirmişti. Örneğin Almanya Müslümanları Merkez Konseyi Başkanı, Aiman Mazyeki, geçen hafta “Müslüman halklar İslam Devleti için savaşan ve İslam’ı çamura sürükleyen katil ve teröristlere karşı seslerini yükseltmeliler” demişti.

Mektup, kendini İslam Devleti ilan eden grubun yine kendi kendini kutsayan lideri Ebu Bekir El-Bağdadi, savaşçıları ve sempatizanlarına hitap ediyor.

Mektubu kaleme alan İslam liderleri, IŞİD örgütü için ‘İslam Devleti’ adının kullanılmaması isteğinde de bulundular ve “Bu adın kullanılması örgütün tek taraflı ve temelsiz Hilafet ilânını yüreklendirmektedir.” dediler.

Azınlık grupları destekleyen bir sivil toplum kuruluşu olan “Amerika’nın Birleşik Sesleri” örgütünün başkanı Ahmed Bedier “Onları İslam Devleti olarak anmaktan vazgeçin. Onlar ne Müslüman ne de bir devlet” diye konuştu.

Başkan Obama’da Birleşmiş Milletler (BM)’de yaptığı konuşmada benzer bir noktaya değinerek “İŞID olarak bilinen grup” cümlesini kurarak grup ve islamı ayrıştırmıştı.

Mektup’da öne çıkan maddeler şöyle;

1-İslam’ın gerekli eğitim şartlarını yerine getirmeden fetva veremezsiniz. Hatta fetvalar da İslam hukuk teorisini klasik metinlerde tanımlandığı gibi takip etmelidir. Ayrıca Kuran’daki ayetlerden bir bölümünü alarak bir Kuran ve Hadislerin konuyla ilgili bütün öğrettiklerine bakmaksızın hüküm vermek de yasaklanmıştır. Başka bir deyişle objektif ve sübjektif fetvalar için katı önkoşullar vardır. Hiç kimse bütün Kuran ve Hadislere bakmaksızın, Kuran ayetlerini kendi çıkarlarına uygun şekilde seçemez.

2- Arapça dil hâkimiyeti olmadan hiçbir şey hakkında yasal karar vermek İslam’da yasaktır.

3-Şeriat konularını basite indirgemek ve kurulan İslam bilimlerini gözardı etmek İslam’da yasaktır.

4-İslam’da [din adamlarında] tüm Müslümanların bilmesi gereken dinin temel ilkeleri dışında herhangi bir konuda farklılıklar olması caizdir

5-Dini kurallar uygulanırken çağdaş zamanların gerçekliğini göz ardı etmek İslam’da yasaktır.

6- Masumları öldürmek İslam’da yasaktır.

7- Elçi, büyükelçiler, diplomatları öldürmek İslam’da yasaktır; dolayısıyla gazeteciler ve yardım görevlilerini de öldürmek yasaktır.

8-İslam’da Cihat savunma savaşıdır. Bu doğru amaç, doğru sebep olmaksızın ve doğru ahlak kuralları olmadan caiz değildir.

9-İslam’da insanlar açıkça kendileri inanmadıklarını açıklamadıkları taktirde onları kâfir olarak ilan etmek yasaktır

10-İslam’da Hıristiyan ya da Kitab-ı Mukaddes insanlarına herhangi bir şekilde zarar vermek ya da kötü muamele de yapmak yasaktır.

11- Ezidilerin Kutsal Kitap insanları olarak dikkate alınması zorunludur.

12- Köleliğin yeniden getirilmesi İslam’da yasaktır. Bu evrensel uzlaşma ile kaldırılmıştır.

13- İnsanların din değiştirmeye zorlaması İslam’da yasaktır.

14- Kadın haklarının inkar edilmesi İslam’da yasaktır.

15- Çocuk haklarının inkar edilmesi İslam’da yasaktır.

16- Adalet ve merhamet sağlayan doğru prosedürleri takip etmeyen yasal cezalar yürürlüğe koymak İslam’da yasaktır.

17- İnsanlara işkence yapmak İslam’da yasaktır.

18- Ölüyü çirkinleştirmek-biçimsizleştirmek İslam’da yasaktır.

19- Şeytani eylemlerin Allah adına yapıldığını söylemek İslam’da yasaktır

20-Peygamberlerin ve sahabelerin mezarları ve türbelerini yok etmek İslam’da yasaktır.

21-Hükümdarların açık inançsızlıkları ve insanların ibadet etmelerine izin vermemeleri dışında herhangi bir nedenle silahlı ayaklanma İslam’da yasaktır.

22- Tüm Müslümanların uzlaşması olmadan bir halifelik ilan etmek İslam’da yasaktır.

23-Birinin milletine sadakat İslam’da caizdir.

24-Peygamber’in ölümünden sonra, İslam kimsenin bir yere hicretini gerektirmez.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.