Kongre göçmenlik yasasını erteleme yolunda

Kongre göçmenlik yasasını erteleme yolunda

Başkan Barack Obama’nın bir süredir ısrarla üzerinde durduğu ‘kaçak göçmen çocuklar’la ilgili yasa düzenlemesi Kongre’nin alt kanadında üstünlüğü bulunan Cumhuriyetçi Parti tarafından yine askıya alınma yolunda.

Obama hükümeti, Meksikalı olmayan kaçak çocuklara göçmenlik mahkemesine başvuru hakkı veren 2008 tarihli yasanın değiştirilmesi gibi ciddi bir değişim arzu ediyor. Demokratlar ile Cumhuriyetçileri karşı karşıya getiren kaçak göçmen çocukların akıbeti hala muğlak. Başkan Barack Obama Kongre’den hem kaçak göçmen çocuklar için ek bütçe istiyor (3.7 milyar dolar) hem de göçmenlik reform paketini onaylamalarını. Obama ayrıca önümüzdeki ay 7 haftalığına yaz tatiline çıkacak olan Kongre’ye tatil öncesi sorunu çözmeleri için baskı yapıyor.

Cumhuriyetçiler ise Başkan Obama’nın isteklerine karşı bazı taleplerinin yerine getirilmesini istiyor. Cumhuriyetçi Parti Senatörü John Cornyn, ABD’nin kaçak göçmen çocukların statülerinde yeni yasal düzenlemenin şart olduğunu söyledi. Senatör ayrıca Orta Amerikalı göçmenlerin mülteci olma statüsünü kısıtlayan bir yasa teklifi hazırladı.

Demokratlar ve göçmen hakkı savunucuları böyle bir değişikliğin meşru gerekçelerle sığınma isteyen kişileri cezalandırmasından kaygı duyuyor. Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi, “Bu sadece Orta Amerika ile ilgili değil. Bu Amerika’nın  dünyanın dört bir yanında mülteciler ve sığınma hakkı arayanlarla ilgili görüşünü yansıtıyor. Bu işten elimizi çekip diğer ülkelere siz ilgilenin ve bu konuda bize birşey sormayın mı demek istiyoruz?” diye tepki gösterdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner Beyaz Saray’dan gelen tutarsız mesajların sorunu daha da çıkmaza soktuğunu savunarak, “Yönetim bu ay başında çocukların ülkelerine dönüş işlemlerini hızlandırmak için 2008 tarihli yasada değişikliğe açık olduğu işareti verdi. Şimdi ise Başkan ve ekibi fikir değiştirmiş gibi görünüyor.” dedi.

Resmi kayıtlara göre güneybatı sınırından son haftalarda kaçak göçmen girişinin azaldığı görülüyor. Ancak bunu yeterli görmeyen  Texas Valisi Cumhuriyetçi Rick Perry, eyaletinin Meksika sınırına Ulusal Muhafız Birlikleri göndererek ekstra önlem alma yoluna gitti. Perry, Obama’nın Kongre’den talep ettiği 3.7 milyarlık ek bütçenin verilmesini destekleyen isimlerden.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.