Eski ABD Büyükelçisi Pearson’dan Suriye için strateji önerisi

Eski ABD Büyükelçisi Pearson’dan Suriye için strateji önerisi

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson Suriye ve IŞİD meselesinde Türkiye ve Amerika’nın haklı olduğu noktalar olduğuna dikkat çekerek 4 maddelik bir strateji önerisinde bulundu.

Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü için bir makale kaleme alan eski Büyükelçi Pierson, bazılarının iki ülke ilişkilerinin 1974’teki Kıbrıs anlaşmazlığından bu yana böylesi bir kriz yaşamadığı görüşünde olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin desteği olmadan ABD’nin istikrarlı bir koalisyon kurmayacağını ve Türkiye’nin ABD’nin desteği olmadan bölgedeki amaçlarını gerçekleştiremeyeceğini kaydeden Pierson ilişkilerin eski haline dönmesi için bazı somut adımların atılması gerektiğini ifade etti.

Pierson Türkiye ve ABD’nin 3’er konuda haklı olduğunu ifade etti. Beşar Esed iktidarda kaldığı sürece bölgenin istikrara kavuşamayacağını belirten Eski Büyükelçi,Türkiye’nin Suriye krizinin ilk günlerinden itibaren karşı olmakta haklı olduğunu ifade etti. Pierson, PKK ve PYD’nin Kobani’den kahraman gibi çıkması halinde çözüm sürecinde PKK’dan istikrar bozucu ve kabul edilemez taleplerin gelebileceğine dikkat çekti. Ayrıca ABD’nin hala IŞİD meselesine ilişkin net bir strateji ortaya belirlemediğini belirtti. Pierson Türkiye’nin bu meselelerde haklı kaygılarının olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE UZUN DÖNEMLİ ÇÖZÜM İSTİYORSA ABD’YE HAK VERMELİ

Washington yönetimini ise IŞİD’i yok etmenin öncelik olması ve operasyona bölge ülkelerinin liderlik etmesi yaklaşımı konusunda haklı bulan Pierson, Türkiye’nin Suriye’de uzun dönemli çözüm istemesi halinde bu iki görüşün doğruluğunu kabul etmesi gerektiğini kaydetti. Eski Büyükelçi, Ankara’nın söz konusu terör örgütüne yönelik çelişkili yorumları olduğunu ve karmaşık ilişkiler gösterdiğine dikkat çekerek ABD’nin bu konuda da haklı olduğunu kaydetti.

Pierson Suriye’de uzun dönemli çözüm için atılması gereken adımları şöyle açıkladı:

“Birincisi, ABD uzun dönem hedefinin Esed’i devirmek olduğu noktasında açık olmalı. Herhangi müzakere onu iktidarda tutmamalı. İkincisi, eğer Ankara IŞİD’e karşı askeri güç kullanacaksa ABD’nin Kürtler konusunda Türkiye’ye öncelik vermesi gerekiyor. Türkler kendi problemlerini üzerine eğilmek yoluyla çözmeye başlayabilecek güce sahip. Üçüncüsü, şuan için Bağdat’ın askeri gücü IŞİD’i püskürtmek adına en önemli etken ve yardıma ihtiyaçları var. Obama, Irak ordusunun dövüşme gücünü ve gelişimini hızladırmak için sağladığı 1500 kişilik desteğe, özel kuvvetler ve muharebe eğitmenlerini de eklemeli. Dördüncüsü, yeni Amerikan desteğine rağmen, IŞİD’i püskürtecek etkili bir Irak ordusunun tekrar kurulması zaman alacak. IŞİD’in finansal ve militan desteğinin düşürülebilmesi ile yenilmezlik havasının yok edilebilmesi Türkiye’nin ülke içinde ve dışında aktif olarak angaje olmasını gerektiriyor.”

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.