Cumhuriyetçiler, Ticaret anlaşmalarına sıcak bakıyor

Cumhuriyetçiler, Ticaret anlaşmalarına sıcak bakıyor

Kongre’de çounluğu ele geçiren Cumhuriyetçi Parti’nin Obama hükümeti tarafından çıkarılmak istenen ticaret anlaşmalarına sıcak bakması bekleniyor.

Ocak’ta Senato çoğunluk lideri olmaya hazırlanan Cumhuriyetçi Partili Mitch McConnell’e ilk zeytin dalı Başkan Barack Obama’dan geldi. Obama geçtiğimiz günlerde, ticari anlaşmaların Amerika için yararlı olduğunu savunarak Cumhuriyetçilerle işbirliği yapmanın yolunu açtı.

McConnell ise Başkan’ın mesajına, “Sayın Obama ticari anlaşmaları ilerletmek istiyor. Kendisine ticaret anlaşmalarını bize göndermesini söyledim. Anlaşmaları incelemk için sabırsızlıkla bekliyorum.” diyerek olumlu cevap verdi.

Anlaşma yanlıları, Başkan Obama’nın diğer ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmaları hakkında Kongre’nin lehte veya aleyhte karar verebileceğini belirterek, Kongre’nin anlaşmalar üzerinde değişiklik yapamayacağı bir formül bulmaya çalışıyor.

Amerikalı yetkililer, Pasifik ve Avrupa Birliği ülkeleriyle yapmak istedikleri anlaşmaları ayrı ayrı hazırlıyor. Eski ticaret anlaşmalarıyla uluslararası ticareti ucuzlatmak için gümrük vergileri düşürülmüştü. Yeni anlaşmalarla yetkililer, farklı ülkeler arasında değişkenlik gösteren sağlık, güvenlik ve çalışma yasalarını birbirlerine uyumlu hale getirmeyi hedefliyor.

Birçok Amerikan sendikası, anlaşmaların çok uluslu şirketleri koruyacağı, yasaları demokratik olmayan yollarla değiştireceği ve Amerika’da istihdama zarar vereceği eleştirisinde bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.