Cumhuriyetçi Senatörlerden 136 sayfalık alternatif CIA raporu

Cumhuriyetçi Senatörlerden 136 sayfalık alternatif CIA raporu

ABD Senato İstihbarat Komitesi üyesi Cumhuriyetçi Senatörler alternatif bir CIA raporu yayınlayarak Demokrat üyelerin desteği ile hazırlanan ve CIA’in bazı tutuklulara işkence yaptığını gösteren rapora tepki gösterdi.

İstihbarat Komitesi’nin Cumhuriyetçi senatörleri Demokratlarca desteklenen 524 sayfalık rapora karşı 136 sayfalık alternatif bir rapor yayınladı. Cumhuriyetçilerin raporu Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Saxby Chambliss ile komitenin diğer Cumhuriyetçi üyesi Senatörler Richard Burr, James E. Risch, Tom Coburn, Daniel Coats ve Marco Rubio tarafından hazırlandı.

Cumhuriyetçilerin raporu da İstihbarat Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Dianne Feinstein’ın başkanlığında hazırlanan diğer rapor gibi 6682 sayfalık orjinal kayıtlardan edinilen bilgilerden oluşuyor. Raporda, demokratların desteğiyle hazırlanan diğer raporun gereken özenle hazırlanmadığı ve objektif olmadığı dile getiriliyor. Cumhuriyetçi Senatörler tarafından yazılan yönetici özetinde dün yayınlanan rapor hakkında “gerçekler yanlış sunuluyor, yanlış analizler ve ciddi hatalar içeriyor” ifadesi kullanılıyor.

CIA’in tutuklama ve sorgu programını “ABD’nin terör karşıtı çabalarının kritik dayanağı istihbarata ve teröristlerin yakalanması için güvenlik güçleri operasyonlarına destek olmak ve terörist kumpaslarına karşını engelemeye yardımcı olmak ve El Kaide hedeflerine ilişkin analizlarimizi geliştirmek” olarak nitelendirdiğine dikkat çekilen raporda, “Aynı fikirdeyiz. CIA’in tutuklu programının hayat kurardığı ve El Kaide’yi zayıflatmada hayati rol oynadığı konusunda hiçbir şüphemiz yok.” ifadesine yer veriliyor.

Raporda, CIA’in uygulamaları ciddi bir şekilde savunulmakla birlikte bazı kusurlara sahip olduğu dile getiriliyor. Ancak bunları CIA’in de kabul ettiğine dikkat çekiliyor.

Öte yandan ABD’nin önde gelen gazeteleri New York Times ve Washington Post yayınladıkları başyazılarda CIA’in programını eleştirdi. Başyazıda“Amerika zindanındaki dehşetler bir daha tekrarlanmamalı” başlığını kullanan Washington Post, CIA’in küçük düşürücü ve eziyet verici sorgulama teknikleri kullandığını yazdı. CIA’in işkence yöntemlerini anlatan gazete, Amerikalıların asla böyle davranmaması gerektiğini kaydetti.

New York Times ise tüm dünyanın uzun zamandan bu yana Amerikan hükümetinin 11 Eylül sonrası yasadışı tutuklamalar ve işkenceler yaptığını bildiğini yazdı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.