Bipartisan Policy Center’dan zehir zemberek Türkiye raporu: AKP yönetiminde Ankara’ya güvensizlik artıyor

Bipartisan Policy Center’dan zehir zemberek Türkiye raporu: AKP yönetiminde Ankara’ya güvensizlik artıyor

Aralarında ABD’nin eski Ankara büyükelçilerinin de bulunduğu uzmanlar, Türkiye’nin ABD’nin müttefiki ve demokrasi olmaktan giderek uzaklaştığını kaydetti. Düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center adına bir rapor kaleme alan uzmanlar, Washington’un Türkiye yerine diğer bölge ülkeleriyle yakınlaşmasını istedi.

ABD başkenti Washington’daki düşünce kuruluşu Bipartisan Policy Center (BPC) ‘Türkiye: Artan Oranda Güvenilemez Müttefik’ başlıklı bir rapor yayınladı.

Aralarında ABD’nin eski Ankara büyükelçileri Morton Abramowitz ve Eric Edelman’ın da bulunduğu, siyasi yelpazenin sağ ve sol kesiminden uzmanlarca hazırlanan raporda, Türkiye’nin AKP yönetiminde ABD’nin müttefiki ve demokrasi olmaktan giderek uzaklaştığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP idaresinin yargı bağımsızlığı, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğüne saldırılarıyla Türkiye’yi Ortadoğu’da diğerlerinden farklı kılan demokratik değerlerden uzaklaştırdığına dikkat çekildi.

Ankara’nın IŞİD’le ve bölgedeki mezhep ihtilafıyla mücadelede ‘ya yok ya da doğrudan ABD çıkarlarına zarar veren’ çizgide olduğu savunulan raporda, ABD’nin Türkiye yerine Gürcistan, Azerbaycan ve Ürdün gibi yeni oyunculara daha fazla yatırım yapılması çağrısı yapıldı.

Raporda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘diktatörlüğe can attığı’, yolsuzluğun AKP’nin en üst kademelerinde sindiği, iktidarı kaybederlerse hapse girebileceklerinden baskıyı artırmayı ‘tek çıkış yolu’ gördükleri ifade edildi.

Uzmanların ABD hükümetine yaptığı tavsiyeler arasında Kuzey Irak’ta İncirlik’e alternatif olabilecek askeri üs açılması, Suriyeli Kürtlere daha fazla havadan yardım, PKK’nın terör örgütü listesinden çıkarılmasının tartışılması, başka bölgesel ortaklar aranması, açık ve kapalı ortamlarda ortak değerlere vurgu yapılması ve hazirandaki seçimlerin adalet ve güvenliğinin temini bulunuyor.

Hizmet Hareketi’ne ve medyaya baskılar, anti-demokratik güvenlik paketleri, Kürt meselesi, kadın hakları ihlalleri gibi birçok konu da raporda yer aldı.

ERDOĞAN SULTANLIK İSTİYOR

Raporun açıklanması vesilesiyle perşembe günü BPC’de yapılan panelde konuşan akademisyen Svante Cornell, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığını fiilen sultanlığa dönüştürmek istediğini, iç ve dış politikanın Erdoğan’ın ‘dar siyasi çıkarları’ doğrultusunda şekillendirildiğini söyledi. Büyükelçi Eric Edelman, ‘Erdoğan rejimi’ tabirini kullandı. Büyükelçi Jim Holmes, Erdoğan’ı kastederek Türkiye analizlerinde artık ‘patron ne diyor?’ sorusunun öne çıktığına işaret etti. Panel süresince Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun adını zikreden olmaması dikkat çekti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.