Beyaz Saray: İşkence raporunun açıklanmasını destekliyoruz

Beyaz Saray: İşkence raporunun açıklanmasını destekliyoruz

Beyaz Saray yönetimi, ABD Senatosu’nun CIA’in 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı sorgulama tekniklerine yönelik olarak hazırladığı raporun yayınlanmasına destek verdiklerini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuya ilişkin soruları cevaplayan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama’nın söz konusu raporun yayınlanmasını güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi. Raporla birlikte herkesin o dönemde nelerin yaşandığını göreceğini belirten Earnest, şeffaflık vurgusu yaptı. Earnest, “Tabii ki programın gizliliği gereği söylenecekler hakkında bazı limitler olacaktır. Ancak Senato İstihbarat Komitesi, yönetim ve istihbarat birimlerinin titiz çalışması sayesinde reporun mümkün olduğunca fazla kısmının gizliliğini kaldırdık.” şeklinde konuştu.

Earnest, Obama’nın başkanlığının ilk günlerinde raporda açıklanan taktik ve eylemlere başkanlık kararnamesi ile son verdiğini hatırlattı. Teknikleri istihbarat toplamada etkili olsa dahi tasvip edilemeyeceğini belirten Earnest, “Bir daha asla tekrarlanmaması gereken şeyler.” dedi.

Earnest, Başkan Obama’nın kararından bu tekniklerin yasadışı hale geldiğini ve Amerikan değerleri ile uyuşmadığını kaydetti.

KERRY, RAPORUN AÇIKLANMA TARİHİNİN ERTELENMESİNİ İSTİYOR

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, geçtiğimiz hafta içinde Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Senatör Dianne Feinstein’ı arayarak raporun açıklanma tarihinin ertelenmesini talep etmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Senatör Feinstein’ni arama sebebine yönelik bir soruya karşılık John Kerry”nin de raporun açıklanmasına destek verdiğini söylemekle yetindi. Earnest, Kerry ve Başkan Obama’nın benzer görüşte olduğunu ancak Senatör Feinstein’ı aramasının sebebini en iyi kendisinin açıklayacağını kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı görevine gelmeden önce senatör olan Kerry’nin, eski meslektaşları ile raporun İŞİD meselesi ve tutsak olan Amerikalı rehinelerin durumları dahil dış politikaya yönelik sonuçlarını görüşmek istediğini dile getirdi.

Uzmanlar kapalı kapılar arkasında CIA ve Dışişleri Bakanlığı’nın raporun açıklanmaması için adeta savaş verdiğini ifade ediyor. Sebebi ise bazı içeriklerin özellikle Arap dünyasında infiale yol açmasından korkulması olarak gösteriliyor. Ancak Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı yetkilileri raporun en kısa zamanda açıklanmasından ve bir an önce üstesinden gelinmesinden yana olduğu dile getiriliyor.

Yaklaşık 600 sayfa olduğu iddia edilen ve bu zamana kadar birçok defa yayınlanma tarihi ertelenen raporun ABD Senatosu tarafından bugün açıklanması bekleniyor.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı raporun yayınlanmasının ardından yaşanabilecek olası şiddet olaylarına karşı dünya genelindeki tüm ABD büyükelçilik ve askeri tesislerini uyarı mesajı gönderdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.