Başkan Obama’dan Wall Street için yeniden reform çağrısı

Başkan Obama’dan Wall Street için yeniden reform çağrısı

Başkan Barack Obama, ABD ve dünya ekonomisine yön veren ‘Wall Street’ için ileri bir boyutta reform yapılması gerektiğini söyledi.

‘Marketplace’ adlı radyo programında konuşan Başkan Obama, büyük bankaların sürekli daha yüksek karlar hedeflediğine dikkat çekerek bunun hem reel ekonomiye hem de yatırımlara ters olduğunu ifade etti. Finans camiasının kar ettiği dönemlerde büyük ikramiyelerle kendisini ödüllendirdiğine dikkat çeken Obama şöyle konuştu; ‘‘Bu ödül öyle büyük oluyor ki; biran da insanın konumunu (ekonomik olarak) değiştirebiliyor. Ancak aynı kimseler piyasaları zora sokacak kararlar aldığında ise ikramiyeleri kesiliyor. Hayatlarında başka bir eksilme olmuyor. Yanlış kararların bedelini ise herkes ödüyor. Bizim istediğimiz yanlış karar alanların (finans camiasının) bu kararından vergi müteklleflerini korumak ve hata yapanların bedel ödemesini sağlamak. Yani halihazırdaki mevcut sistem verimli bir finans sitemi değil. Yeni bazı reformlara ihtiyaç var ve bunları dikkate alarak atacağımız adımları hesaplıyoruz.’’

Başkan Obama, Wall Street’i eleştirdiği programda yeni reform çalışması hakkında detaylı bir bilgi vermedi.

Obama, 2008 yılında yaşanan krizinin ardından finans sektörüne çeki düzen verebilmek için 2010 yılında ‘Dodd-Frank Kanunu’ adlı reformu hayata geçirmişti. Ancak Dodd-Frank, henüz yasallaşmadan Cumhuriyetçiler ile yapılan pazarlıkda adeta içi boşaltılmış çıkarılmış bir reform haline dönüşmüştü. Cumhuriyetçiler Başkan Obama’nın Wall Street’te önemli reforlar yapmasına karşı çıkıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.