ABD Senatosu işkence raporu: 119 kişiye işkence dahil zorlayıcı sorgu yöntemleri uygulandı

ABD Senatosu işkence raporu: 119 kişiye işkence dahil zorlayıcı sorgu yöntemleri uygulandı

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi CIA’in 11 Eylül saldırıları sonrası “tutuklama ve sorgulama programı”na ilişkin merakla beklenen raporu açıkladı.

Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Dianne Feinstein, raporu bir basın açıklaması ile duyurdu. Feinstein, son 5 yılda komite tarafından oluşturulan küçük bir araştırma ekibinin 6.3 milyon sayfa CIA kayıtlarını incelediğini kaydeden Feinstein, henüz rapor hakkında fikir sahibi olmadan eleştirilerin gelmesi kendisini raporun yayınlanması konusundaki kararlılığını artırdığını dile getirdi.

“Söyleyeceklerim beni memnun etmiyor.” ifadesini kullanan Feinstein, açıkanan rapora rağmen CIA’deki binlerce çalışanın yasal olarak görevlerini yerine getirmeye çalıştığını dikkat çekti. Raporun yayınlanmasının Amerikan değerlerini restore etme ve dünyaya adil bir toplum olduğunu gösterme adına önemli bir adım olduğunu dile getiren Feinstein, “Kötü gerçeklerle yüzleşmeli ve bir daha asla demeliyiz.” şeklinde konuştu.

Feinstein, raporun CIA’in 10 yıl önceki eylemlerinin Amerikan değerlerimizi ve tarihini lekelediğini belirtti. Söz konusu raporun bu lekeyi temizleyemeyeceğini kaydeden Feinstein, “Ancak insanlarımıza ve dünyaya Amerika’nın yanlışını kabul edecek kadar büyük ve hatalarından ders çıkartacak kadar kendine güvendiğini gösterebilir.” ifadelerini kullandı.

Bugün yayınlanan raporun CIA’in denizaşırı ülkelerdeki gizli tutuklularını incelediğini dile getiren Feinstein, CIA programının insanların düşündüğünden çok daha acımasız olduğunu belirtti. Feinstein, “En az 119 kişi. Zorlayıcı sorgu yöntemleri kullanımı. Bazılarında işkenceye kadar.” şeklinde konuştu. Programı eleştiren Feinstein, “CIA tutukluları işkenceye maruz kaldı.” dedi.

Ahlaken, yasal olarak ve yönetimsel açıdan yanlış olduğunu belirten Feinstein, “Bu ülke bir daha asla bu taktiklere başvurmamalı.” dedi. Feinstein, raporun açıklanması için uygun zaman olmadığı yönündeki eleştirilere de cevap verdi: “Belki de bu raporun açıklanması için uygun zaman hiç gelmeyecekti.”

Yaklaşık 500 sayfalık raporda CIA’in tutukladığı 119 kişinin isimleri ve maruz kaldıkları sert sorgulama tekniklerine yer alıyor. Bu isimlerin 39’unun işkenceye uğradığı dile getiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.