ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu’ndan Erdoğan’a ‘uyarı’ mektubu

ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu’ndan Erdoğan’a ‘uyarı’ mektubu

ABD Kongresi Türkiye Dostluk Grubu eşbaşkanları Başbakan ve Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdikleri mektupta Erdoğan’ı “yalan ve provokatif” söylemler kullanarak Ortadoğu’da düşmanlığı körüklemekle suçladı. Türkiye ABD ilişkilerinin zarar görebileceği uyarsında bulundu.

Başbakan Erdoğan’ın Maltepe mitinginde, “Türk ABD Dostluk Grubu bana mektup yazıp güya beni tehdit ediyor. Aynı şekilde yazılı cevabını alacaklar.” şeklinde söz ettiği mektubun detayları ortaya çıktı. Cihan Haber Ajansı’nın ulaştığı kamuoyu ile paylaşılmayan özel mektupta Türkiye Dostluk Grubu eşbaşkanları Başbakan Erdoğan’ın son günlerde İsrail’e yönelik ifadelerini sert bir dille eleştiriyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben yazılan mektup Demokrat Milletvekillleri Steve Cohen ve Gerry Connolly ile Cumhuriyetçi Milletvekilleri Ed Whitfield ve Virginia Foxx’un imzasını taşıyor. Mektupta, Türkiye-ABD ilişikilerinin tarihi bir öneme sahip olduğu ve Türk Dostluk Grubu’nun bu yönde çalışma arkadaşlarını yıllardan beri eğittiği dile getiriliyor. Dostluk Grubu eşbaşkanlarının ortak amacının Türkiye ABD ilişkilerini siyasi ve ekonomik açıdan iki tarafın yararına ve istikrarına olacak şekilde geliştirmek olduğunun belirtildiği mektupta, Başbakan’ın son zamanlarda İsrail’e yönelik ifadelerinden duyulan rahatsızlık dile getiriliyor. Mektupta, “Son zamanlarda kullandığınız ifadelerin genel manada anti-Semitik ve daha kesin bir ifade ile anti-İsrail olduğu dikkatimizi çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nca da “çirkin ve yanlış” şeklinde eleştirilen ifadeleriniz meslektaşlarımız ile görüşmelerimizde Türkiye hakkında olumlu diyalog kurmamızı giderek zorlaştırıyor.” ifadelerine yer verildi.

Mektupta Başbakan Erdoğan’ın “Şu anda İsrail ‘in Filistin’de Gazze’ye yaptıkları Hitler’in onlara yaptığını aşmıştır.” şeklindeki ifadelerinin ise tarihi manada “yanlış ve provokatif” olduğuna vurgu yapılarak, “Dünya’daki birçok ülke Orta Doğu’da barışa yönelik çalışmaya odaklanıyor ve bir zamanlar Türkiye’de bunlardan biri olarak görülüyordu. Son zamanlardaki söylemleriniz şiddeti sona erdirmek için hiç bir anlam ifade etmemekle birlikte düşmanlığı daha fazla körüklüyor.” ifadeleri kullanıldı.

Eşbaşkanlar son olarak, sağlam Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlü destekçisi olmaya devam edeceklerini vurguladı. Başbakan Erdoğan’dan benzer tahrik edici söylemlerin ABD-Türkiye ilişkilerine etkisini gözden geçirmesini umduklarını dile getirdi.

Demokrat Milletvekili Robert Wexler’in girişimi ile 2002’de kurulan Türkiye Dostluk grubunun ABD Kongresi’nde 144 üyesi bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.