ABD: Büyükelçimiz atanmadığı için maslahatgüzar gönderiyoruz

ABD: Büyükelçimiz atanmadığı için maslahatgüzar gönderiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı devir teslim törenine henüz atanmış bir büyükelçilerinin olmaması dolayısıyla maslahatgüzarın törene katılmakla görevlendirildiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, cumhurbaşkanlığı törenine maslahatgüzar gönderen ABD’nin Türkiye’ye mesaj verdiğine yönelik iddiaları reddetti. ABD’nin düşük düzeyde temsilci göndererek Türkiye’ye mesaj vermesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Psaki, Başkan Barack Obama’nın büyükelçi olarak atadığı John Bass’ın adaylığının henüz ABD Senatosu tarafından onaylanmadığını hatırlattı. Psaki, “Eğer Kongre, Türkiye Büyükelçimizi onaylasaydı, kendisi törene katılamaktan memnuniyet duyardı.” dedi.

Psaki, ABD olarak Türkiye ile ortaklıklarını güçlendirmeye kararlı olduklarını dile getirdi. Beyaz Saray’ın açıkladığı delegasyonun Türkiye’nin protokolüyle de uyumlu olduğunu hatırlatan Psaki, “Eğer devlet başkanı veya dışişleri bakanları müsait değilse, ülkeler Ankara’da oturan temsilciler tarafından temsil edilirler.” şeklindeki protokol kuralını okudu.

Psaki, ABD’nin 2013 yılında hiç bir ülkenin cumhurbaşkanlığı törenine sadece tek kişilik bir delegayon göndermediğinin hatırlatılması üzerine, “Eğer büyükelçimiz onanmış olsaydı, iki kişilik güçlü bir delegasyonumuz olurdu.” ifadelerini kullandı.

IŞİD TEHDİDİ

Sözcü Psaki, IŞİD tehdidine yönelik de açıklamalarda bulundu. Türkiye ile ABD’nin terörle mücadelede uzun zamandır işbirliği içinde olduğunu dile getiren Psaki, IŞİD’e karşı bölgede ve Avrupa’dan bir koalisyon kurma gayretinde olduklarını kaydetti. Psaki, “IŞİD’in kapasitesi ve sahip olduğu imkanlar ile onlara karşı ne yapılabileceği konusunda Türkiye ile görüşüyoruz ve görüşmeye devam edeceğiz.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.