11 Eylül ile Netanyahu’yu eş tutan karikatür tartışmalara neden oldu

11 Eylül ile Netanyahu’yu eş tutan karikatür tartışmalara neden oldu

İsrailli bir karikatüristin son haftalarda iyice gün yüzüne çıkan İsrail-ABD anlaşmazlığını resmetmek amacıyla çizdiği karikatür geniş yankı uyandırdı.

Haaretz gazetesinde Amos Biderman adlı karikatürist tarafından kaleme alınan karikatürde, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun (Bibi) kullandığı ve üzerinde İsrail yazan bir uçağın ABD bayraklı bir gökdeleni vurma anını resmediyor. Biderman, Twitter üzerinden yayınladığı mesajında karikatürün resmini de yayınlayarak ‘‘Karikatürün mesajı, Bibi’nin küstahça ve ahlaksızca ABD-İsrail ilişkilerini tahrip ederek, 11 Eylül ölçeğinde bizleri bir felakete sürüklemesidir.’’ diye yazdı.

Hafta içinde Atlantic dergisinde çıkan bir yazıda bir ABD’li yetkilinin ağzından Bibi için ‘korkak’ ve ‘bireysel çıkarını düşünen’ ifadelerinin kullanılması, iki ülke arasında bir süredir devam eden anlaşmazlığı iyice gün yüzüne çıkarmıştı. Atlantic dergisinde çıkan makalede, Obama’nın dünyada en sevmediği liderin Bibi olduğu iddia edilmişti.

Karikatür, ABD-İsrail ilişkileri kriz eşinde olduğu bir dönemde geldi. New York merkezli, İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği (ADL), karikatürün sınırını aştığını ve kamuoyuna bir özür bildirilmesi gerektiğini açıkladı. ADL Başkanı Abraham Foxman, ‘‘Sözkonusu karikatür pek çok açıdan saldırgan. ABD hükümeti ile Netanyahu arasında geçen bir gerginliği, derin acı ve travma yaşanmasına yol açmış 11 Eylül saldırılarında can vermiş binlerce  masum Amerikalı’nın anılarına karşı saygısızlıktır.’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.