Enes Kanter: Milli forma için hazırım

Enes Kanter: Milli forma için hazırım

NBA’deki gururumuz Enes Kanter, yeni takımı Oklahoma City Thunder’daki serüvenine fırtına gibi başladı.

Başarılı performansıyla kısa sürede takımın gözdesi olan Kanter’le yeni takımından milli formaya, mezun olduğu Samanyolu Koleji’nin çarpıcı YGS başarısından, Türk basketbolunun geleceğine pek çok farklı konuyu konuştuk. Sorularımıza samimi cevaplar veren yıldız basketbolcu sevenlerine bir de müjde verdi: Enes milli takım için hazır. Sakatlığı nedeniyle uzun zamandır milli formayı giyemeyen ünlü basketbolcu, milli takıma dönmeyi sabırsızlıkla bekliyor.

NBA’de takasın son gününde Utah Jazz’dan ayrılarak Batı Konferansı’nın güçlü ekiplerinden Oklahoma City Thunder’a (OKC) transfer oldunuz? Yeni takımınızda mutlu musunuz? Hedefleriniz nelerdir?

OKC’de ilk dikkatimi çeken şey profesyonellikti. Takım yönetiminin sizinle olan ilişkilerinden, sistemin işlemesine kadar. Bu yönden daha rahat bir ortam buldum burada. Bunun yanında, takım olarak Jazz’den daha başarılı bir kadrosu var. Bu kadro ile oynadığınızda hem yaptığınız işten daha çok tatmin oluyor, hem de gelecek adına üzerine inşa edebileceğiniz daha performanslı bir kariyer imkanı yakalıyorsunuz. Hedef olarak ufukta tabi ki bir NBA şampiyonluğu var. Ama bu sene bize gelir mi bilemiyorum. Buna namzet bir kadromuz var. İnşallah diyelim…

Milli takımla ilgili son 2 senedir hakkında çıkan söylentilere, kimi zaman karalamalara karşı ya sessiz kaldın, ya da kendince cevap verdin. Bununla ilgili son durum nedir? Bu sene Enes Kanter’i milli forma giyerken görecek miyiz? Türk basketbol severelere bir mesajın var mı?

Sizin de söylediğiniz gibi gereksiz söylemlere karşı ya sessiz kalmayı yada müspet hareket göstermeye gayret ettim. İnanın kimi zaman insanların yorumları karşısında, yaptıkları çıkarımlar karşısında donup kalıyorsunuz. Son 2 senedir hakkımda çıkan milli takım krizinde ağza alınmayacak ifadeler kullanıldı, hayale gelmeyecek senaryolar çizildi. Şimdi burada bunları tekrar etmemin bir anlamı yok. Daha önceki birçok röportajımda dile getirdim bunları. Ancak tek bir şey söylemek ve bunu tekrar ifade etmek istiyorum: Ben milletimi, milli takımımızı, bayrağımızı beni bu konuda usulsüzce eleştiren insanlardan bin kat daha fazla seviyorum. NBA’de bulunduğum her anımı ‘Nasıl olur da temsil ettiğim değerlerimizi, memleketimizi, bayrağımızı bu insanlara sevdirebilirim’ diye geçiriyorum. Kimse ‘Enes Kanter şöhret ve para peşinde, memleket aklının ucunda bile değil’ zannetmesin… Esasında haklılar memleket aklımın ucunda bile değil, çünkü memleketim kalbimin tam ortasında. Bayrağımız için onun dünyanın her köşesinde saygı duyulan bir unsur haline gelmesi için elimden geleni yapmaya gayret ettiğimi herkesin bilmesini istiyorum… Uzun bir cevap oldu ancak beni çok rahatsız eden bir mesele bu… O yüzden bir kez daha ifade etmek istedim…

Tüm basketbolseverlerimiz bilsin ki hem bu sene, hem de top koşturduğum seneler boyunca, milli formamızı giyeceğim inşallah. Hem de gururla…

Güçlü bir takıma geldiniz? Takım arkadaşlarınız ve takım koçu ile diyaloğunuz nasıl?

Çok iyi. Geldiğim ilk günden beri ne koç Brooks, ne takım arkadaşlarım, ne de OKC taraftarı bana yabancılık yaşatmadı. Dediğim gibi profesyonelliği çok hazmetmiş bir takım. Geçen sene Türkiye’de maç yapmaları da ayrı bir güzellik oldu. Şuan hepsi Türkiye’yi çok seviyor ve tekrar gelip ziyaret etmek istiyorlar.

enes kanter1Westbrook gibi bir takım arkadaşınız var? Kendisi ile diyaloğunuz nasıl?

Russell çok hareketli birisi… Bitmeyen bir enerjisi var. En yoğun günlerin sonunda bile hala onu yerinde zıplıyor bulabilirsiniz . Ayrıca takımda saygı duyulan birisi… Kevin Durant’ın liderlik yokluğunu hissettirmiyor takımda. Bizlerle yakın diyaloğu sahadaki ortak çalışmamıza da yansıyor. İstanbul’a geldiğinde en çok kapalı çarşıyı sevmiş. Sürekli onun muhabbetini yapıyoruz.

Sizin için ‘korkusuz Türk savaşcı’ diyorlar?

Bu taraftarların takdiri. Ben sahada oyunumu oynuyorum. Ama mücadeleyi hiç bırakmadan, oynadığınız oyunun hakkını verme adına elinizden geleni yaptığınızda, sevenleriniz sizi en güzel lakaplar ile çağırmak istiyor. Sanırım şimdilik bunu bulmuşlar. Henüz yeniyim, ileride OKC’de kalacak olursam farklı lakaplar da gelebilir. Ama en önemli konu tabiki lakabın hakkını verip en iyi temsil ile hizmet etmek.

Basketbol Türkiye Ligi’ni, Fenerbahçe Ülker, Anadolu Efes, Galatasaray ve Beşiktaş’ı takip ediyor musunuz?

NBA’de bir sezonda 80 kusur maç oynuyorsunuz. Bunların hazırlığı, antremanlar, takım ile olan diğer sosyal projeler ve programlar size hiç vakit bırakmıyor. Arada bakmaya çalışıyorum ama inanın vakit bulamıyorum. Bulduğum boş vakitlerimde ruhumu ve zihnimi hem dinlendirecek hem besleyecek kitaplar okumaya çalışıyorum.

Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel görevi bırakıyor. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Gelecek ile alakalı kendisine başarılar diliyorum. Onun liderliğinde Türk basketbolu gelişti ve mesafe kat etti. Umarım ki koltuğunu bu gelişmeyi biraz daha ileriye götürebilecek ve bu ülkeye en iyi hizmeti verebilecek birilerine bırakacaktır.

Sizin mezun olduğunuz okuldan bir genç, Özel Samanyolu Fen Lisesi öğrencisi Mehmet Enes Arıcı, bu yıl 6 puan türünden 5’inde Türkiye birincisi oldu. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Her şeyden evvel başarı nereden, kimin eliye gelirse gelsin, alkışlanmalı ve takdir edilmeli. Ama bu başarı sizin duygusal bir bağ hissettiğiniz kurumdan çıkınca daha bir gurur verici oluyor. Zamanla mezun olduğunuz okulunuz ile aranızdaki duygusal bağ, aidiyet hissi daha da kuvvetleniyor. Mezunlar ailesinin bir parçası olarak mezun olduğunuz yuvadaki öğrencilerin başarıları size iki kat mutlu ediyor.

O dönemde siz neden Samanyolu Koleji’ni tercih etmiştiniz?

Küçük yaşlarda olduğum için benim değil ailemin tercihiydi bu aslında. Ama şimdilerde neden ailemin bana böylesi başarılı bir kurum seçtiğini anlayabiliyorum. Herkes çocuğunun en iyi eğitimi almasını ister ve takdir edersiniz ki eğitim sadece matematik, fen, fizik ve sosyal bilimleri çok iyi bilmekle olmaz. Bunları iyi bilmenin yanında, eğitim sizi hayata da hazırlamalı ve rol model ögretmenlerinizden almanız gereken ahlaki değerleri alabilmelisiniz. Bu yönden bakıldığında Samanyolu Koleji ve bu çizgide giden tüm diğer Hizmet okulları bu imkânları sunabiliyor. Bu kurumlar haricinde sunanlar da vardır mutlaka ama ailemin tercihi burası olmuş ve ben şimdi bununla hem gurur duyuyorum. Her fırsatta da mutluluğumu ifade ediyorum.

Okuldaki arkadaşlarınız ve öğretmenlerinizle olan diyaloğunuz nasıldı? Nasıl bir öğrenciydiniz?

Samimi ve içten insanlar ile çevrelenmek benim için büyük bir fırsattı. Ortaokulda başlayan basketbol yolculuğum sırasında da bu bana çok yardımcı oldu. Bulunduğum okul ortamının dışında farklı ortamlara giriyor ve oralardaki insanlarla da tecrübe ve hayat paylaşıyordum. Dışarıdaki insan ilişkilerimi, okulumdaki o samimi ortamdan edindiğim ahlak üzerine yürütüyordum. Bu açıdan da, sosyal çevremdeki ilişkilerimin gelişimi adına okulumdaki arkadaş ve öğretmen çevrem çok etkili olmuştur.

İyi eğitim veren bir kolejde okurken, neden basketbola yöneldiniz? Sizi buna yönlendiren en önemli etken neydi?

Sorunuzdaki kinayeyi kaçırmamak lazım. Hani basketbol iyi bir meslek değil mi ki ben o kadar iyi eğitim veren bir okulda geleceğimi iyi meslekler elde etmek varken, basketbol için feda ettim. (gülüyor)

Basketbol benim için biraz hayatın akışında kendimi bulmam ile oldu. Ne ben, ne ailem, ne de okul çevremin planlayarak, düşünerek yön verdiğimiz bir şey değildi. Boyum uzun olduğu için sanırım, fıtrî bir yönelme oldu basketbola. Beni basketbola başlatan ise yine Hizmet gönüllüleri tarafından kurulan Van Özel Serhat Koleji’ndeki beden eğitimi öğretmenim Fatih Karalı oldu.

Peki lise hayatınızın kariyeriniz üzerinde bir etkisi oldu mu?

Kariyerim ile Samanyolu Koleji’nin teknik manada bir ortak noktası yok. Zaten olması da beklenen bir durum değil. Ancak benim için veya daha başka mesleklerde ilerleyen Samanyolu mezunları için, okulumuzdan aldığımız en önemli şey bizlere verilen karakter eğitimiydi. Her okulda matematik, fizik, sosyal bilimleri bu seviyede öğrenebilirsiniz. Bunlar herkesin istifadesine ve yorumlamasına açık bilimler ancak bir öğrenciye karakter kazandırmanın yolu, onu verecek kişinin karakterli ve ahlaklı olmasından geçiyor. Sanırım Samanyolu’nun en büyük avantajı bu. Yani öğrenciye bu karakteri verecek olan rol modellerin yani hocalarımızın hem başarılı hem ahlâkları ile örnek insan olabilecek olmaları. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, bugün kariyerimdeki en önemli şeyin lise yıllarımda hocalarımdan öğrendiğim ‘insan gibi insan olma’ karakterinin bendeki yansımalarıdır. Farkına varmadan, bugün onları taklit ediyor ve takip ediyorum. Bu da kariyerinizdeki başarıları getiriyor. İşinize olan saygınız, arkadaşlarınız ile ilişkileriniz… Her ne kadar onların çizdiği çizgide henüz minik adımlar atıyor olsam da, onların emeklerine çok şey borçluyum…

Bu tip insanların yetişmesi topluma büyük bir katkı değil mi?

Tabii ki. Kafası ve kalbi doymuş olgun ruhlar hediye ediyor sisteme bu okullar… Ülkeler de kaliteli insanların omuzlarında yükselir. Bu açıdan bakıldığında, ülkemizin geleceğini inşa edebilecek kaliteli nesiller yetiştiriyorlar…

Zorlu bir sınav maratonu içinde yarışan öğrencilere tavsiyeleriniz?

Tüm öğrenci arkadaşlarıma tek bir tavsiyem var: Lütfen planlarınızı günlük ve içinde geçirdiğiniz zaman dilimlerine göre dizayn etmeyin veya başarılarınızı onların üzerine inşa etmeyin. Hep gelecekte birer lider olup, geleceği inşa edecek insanlar olarak görün kendinizi… ve bunu nasıl elde edeceğinizi düşünüp, bunların cevabını verebilecek ailenize ve saygı duyduğunuz insanlara danışın ve ona göre karar verin…

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.