“Nehri geri getirelim ki bize doğayı öğretsin”

“Nehri geri getirelim ki bize doğayı öğretsin”

Los Angeles’ta yaşayan şair, gazeteci ve doğasever Lewis MacAdams’ın, iki arkadaşıyla birlikte kamuya kapalı Arroyo Seco kanalının tel örgüsünde bir delik açarak kanalı ‘halka açık’ ilân etmesinin üzerinden tam 29 yıl geçti.

MacAdams ve arkadaşlarının bu eylemi, kendisinin de kurucularından biri olduğu kâr amacı gütmeyen “Los Angeles Nehri’nin Dostları” derneğine bağlı doğaseverler için bir işaret taşı oldu. Dernek, maruz kalınan devâsâ seller sebebiyle, 1938 yılında nehrin halka kapatılarak bir tür taşkın kontrol ve koruma kanalına çevrilmesi neticesinde çevreye verilen zararı gidermek için onlarca yıldır çalışmalar yapıyordu. Geçtiğimiz ay, “Miss Me” giyim firması tarafından kendilerine bağışlanan 1 milyon dolar sayesinde ise kilometre taşı sayılabilecek bir çalışmaya imza attılar: 11 buçuk metre uzunluğunda, yarım milyon dolara mâl olan, “River Rover” olarak adlandırdıkları gezici bir derslik.

Nehrin erafında bir buçuk kilometrelik alandaki okullarda okuyan öğrencilere Los Angeles nehrinin ölmediğini, dibine döşenen beton sayesinde şehirde oluşan yağmur suyu fazlasını sulanması gereken alanlara taşıyan bir kanal görevi gördüğünü öğretmek amacıyla tır şasesi ve karavan kasası kullanılarak yaptırılan aracın, nehrin tarihini görsel olarak anlatan rengârenk dış cephesi ise ressam Christian Kasperkovitz tarafından tasarlandı.

Tel örgü kesmeyle başlayıp böyle bir projeye kadar uzanan bu yolculuğun uzun bir süreç olduğunu ifade eden MacAdams, “bizim hedefimiz değişmedi: Nehri geri getirelim ki bize doğayı öğretsin” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.