ABD, Rusya sınırında askeri tatbikata hazırlanıyor

ABD, Rusya sınırında askeri tatbikata hazırlanıyor

ABD, Moskova yönetiminin Kırım’ı Rus toprağı ilan etmesinin ardından bölgedeki askeri hareketliliğini artırmaya devam ediyor. Daha önce Karadeniz’e füze savunma sistemleriyle donatılmış savaş gemisi USS Donald Cook’u gönderen Amerikan ordusu, Rusya’ya sınırı olan Polonya ve Estonya’da askeri tatbikat yapmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 150 ABD askerinin katılması beklenen askeri tatbikatların önümüzdeki bir kaç hafta içinde yapılması bekleniyor. ABD’li yetkililer iki hafta sürmesi beklenen tatbikatların iki ülke ile sınırlı olmayacağını Doğu Avrupa’daki başka ülkelerin de düşünüldüğünü ifade ediyor.

Geçtiğimiz hafta başına Polonyalı mevkidaşı Tomasz Siemoniak ile bir araya gelen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, bu ülke ile askeri ortaklıklarının bundan sonra özel harekat kuvvetleri, hava kuvvetleri ve askeri tatbikat ve eğitim gibi alanlarda da olacağını dile getirmişti. Hagel, NATO üyesi ülkelerinin güçlü bir kollektif savunma yapma kararlılıklarından emin olmak istediklerini de sözlerine eklemişti.

ABD bölgedeki askeri varlığını sadece deniz ve karadan değil havadan da artırıyor. Amerikan ordusu bu hafta sonu bölgeye ulaşması beklenen 12 adet F-16 savaş uçağı ve 200’den fazla destek elemanını Polonya’ya gönderdi. Savaş uçakları 31 Aralık tarihine kadar bölgede kalacak. Washington yönetimi Baltık ülkelerine ise 10 adet F-15 gönderdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.