New York polisi Müslümanları fişleme uygulamasına son verdi

New York polisi Müslümanları fişleme uygulamasına son verdi

New York Polis Departmanı (NYPD)’nin uzun süredir eleştirilen ‘Müslümanları izleme ve fişleme programı’ nihayet iptal edildi. Program sivil toplum örgütleri ve Amerikalı Müslümanlardan yoğun tepki almıştı.

Azınlık gruplarıyla ilişkilerini normalleştirmek isteyen NYPD, 2003 yılından beri yürürlükte olan cami, Müslüman iş yerleri, hatta Müslüman evlerinin harita üzerinde bölge bölge işaretlendiği uygulamaya son vereceğini duyurdu.

New York Şehri’nin çiçeği burnunda Belediye Başkanı Bill de Blasio, seçim kampanyasında Müslümanları fişleme programının şehir için büyük sorun olduğunu dile getirmişti.

Çarşamba günü NYPD’nin yeni Müdürü William (Bill) J. Bratton başkanlığında yapılan üst düzey polis yöneticilerinin katıldığı toplantıda Müslümanlarla alakalı bilgi ve belge toplanmasına gerek duyulmadığı yolunda görüş bildirildi. NYPD üst düzey yöneticileri toplantının ardından Müslümanları takip ve fişlemek üzere kurumlarının bünyesinde kurulan Terör Araştırma Birimi’nin kapatılmasına karar verildiğini açıkladı.

Amerika’nın en büyük polis teşkilatı olan NYPD, 11 Eylül sonrası uygulamaya adım adım koyduğu ve New York şehri belediye eski Başkanı Michael Bloomberg tarafından ‘terör’ gerekçesi ile savunulan uygulama kentin dışında da NYPD’nin sivil polisleri tarafından New Jersey gibi yakın eyaletlerde dahi yürütülüyordu. Federal hükümet tarafından da soruşturma başlatılan Müslümanları fişleme programının mimarı da NYPD’nin eski müdürü Raymond Kelly idi.

New Yorklu Arap-Amerikalılar Birliği üyesi Linda Sarsour, “Müslüman toplumunu fişleyen Terör Araştırma Birimi, Müslümanlar arasında korku ve endişeye neden oluyordu’’ dedi. Sarsour, fişleme programının kaldırılmasının şehir ve çevre eyaletlerde yaşayan Müslümanlar tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getirdi.

NYPD sözcüsü Stephen Davis, 2003 yılında kurulan ve geçen yıllarda Terör Araştırma Kurumu olarak yeniden isimlendirilen New York Nüfus Bilgi Toplama Birimi’nin, Bratton’un ocak ayında göreve başladığından beri aktif olarak görev yapmadığını belirtti. Nüfus Toplama Birimi’nin bölgedeki azınlık nüfusuyla alakalı bilgi topladığını hatırlatan sözcü belli bir alanın nüfussal bilgilerinin terör saldırısı olduğunda kullanışlı olduğuna dikkat çekti. Sözcü, gelecekte bu bilgileri bir araya toplayacaklarını, gerekli olduğunda güvenlik için kullanılacağını söyledi.

Detektiflerin bilgi toplamak için Müslümanların sahip olduğu iş yerlerindeki çalışınlarla görüştüğü ve genel bilgiler aldığı biliniyor. Bu genel bilgilerin içinde Arnavutların öğleden sonra satranç oynadığı, Mısırlıların, Güney Asyalıların futbol maçlarını izlediği gibi Müslüman toplumunun günlük yaşamını yansıtan bilgiler de bulunuyor. Bu bilgilerin toplanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen, kullanma gereği duyulmadığı iddia ediliyor. Associated Press (AP) haber ajansı 2011 yılında bu belgeleri şeffaflık programı dahilinde açıkladığından beri, Müslümanlar ve insan hakları grupları bu kurumun kapatılması için hukuki çalışmalar yapıyordu.

Müslüman öğrencileri de takip eden kuruluş, bu öğrencilerin ev adreslerini, telefonlarını ve e-posta adreslerini kaydediyor, e-posta gruplarını analiz ediyor ve ders katılımlarını soruşturuyordu. Ayrıca kuruluşa göre camiler ve mescitler de potansiyel terörizm merkezi. Bu nedenle camiler takip ediliyor ve bilgi toplanıyordu. Bu camilerin cemaatleri de kayıt altına alınıyordu. Kayıtları tutan polisin bütün vaazları kaydettiği de ortaya çıkmıştı.

NYPD’nin Müslümanları fişleme ve izleme programına yönelik açılan iki dava hala mahkemede sürmekte.

Belediye Başkanı de Blasio, fişleme programının sona ermesi kararını toplum ile polis teşkilatı arasında ilişkilerin geliştirilmesi için atılmış ‘kritik bir adım’ diye niteledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.