TAA kongresine “Ermeni tasarısı” gölgesi

TAA kongresine “Ermeni tasarısı” gölgesi

Hükümet yanlısı yayın yapan bazı medya organları, Ermeni tasarısını sunan ABD’li Senatör Robert Menendez’in, Türkî Amerikan Birliği’nin (TAA) Washington’da her yıl düzenlediği kongreye katılmasının ardından tasarıyı hazırladığını iddia etti.

“Bir bu eksikti” başlığı ile verilen haberde Menendez’in söz konusu tasarıyı TAA kongresinden sonra hazırladığı lanse edildi. ABD’li senatörün 9 Nisan’da TAA’nın kongresine katıldığına dikkat çekilerek, “10 Nisan’da ise 12’ye karşı 5 oyla kabul edilen tasarıyı hazırladı.” ifadesi kullanıldı. Ancak Menendez tasarıyı 3 Nisan’da Cumhuriyetçi Partili Illinois Senatörü Mark Kirk ile birlikte komiteye sunmuştu.

Haberde, Menendez’in programa katılması üzerinden, TAA’nın Türkiye’nin ulusal menfaatlerine aykırı hareket ettiği algısı oluşturulmaya çalışıldı. Oysa tam aksine Senatör Menendez’in TAA kongresini ziyareti sonrası, Türkiye’nin lehine sayılabilecek olumlu gelişmeler yaşandı. TAA yetkilileri kongreye katılımı sırasında Menendez’e tasarıdan dolayı duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Menendez, belki de bu girişimlerin bir sonucu olarak oylama öncesi Türkiye’den soykırım kabulünün talep edildiği metindeki “Türkiye” isminin geçtiği tüm maddeleri kaldırttı.

TUSKON BAŞKANI MERAL’DEN TAA KONGRESİNDE TASARI UYARISI

Öte yandan Ermeni tasarısı TAA’nın düzenlediği Türkî Amerikan Kongresi’nde de gündeme gelmişti. TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, kongrede yaptığı konuşmada salonda bulunan ABD’li milletvekillerine seslenmiş ve tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verebileceğine dikkat çekmişti. Meral, milletvekillerinden Türkiye’yi bu konuda anlamalarını talep etmişti.

TAA Başkanı Faruk Taban ise kongre öncesi düzenlediği basın toplantısında görüştükleri milletvekillerinden taraf olmamalarını istediklerini ve bu tasarının geçmesinin yanlış bir adım olacağı konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini söylemişti.

ABD’Lİ VEKİLLER ‘SİZİ NASIL SAVUNABİLİRİZ?’ DİYE SORUYOR

Bu yönde yaptıkları çalışmalara değinen Taban, “Sağduyulu çok milletvekili var. Dışişleri komisyonunda dostlarımız var. Bunları biliyorlar. Hatta bazıları lokaldeki arkadaşlarımızı çağırıp gelin bize anlatın ‘Sizi nasıl savunabiliriz?’ diyorlar.” ifadelerini kullanmıştı.

TAA, komitenin tasarıyı kabul etmesinin ardından bir de yazılı açıklama yaptı. Başkan Faruk Taban’ın imzasını taşıyan açıklamada, tasarının geçmesi sebebiyle duyulan üzüntü dile getirildi. Menendez’e Türk-Amerikan toplumunun tasarıdan dolayı duyduğu rahatsızlığın ifade edildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Üzülerek ifade etmeliyiz ki Türk-Amerikan sivil toplumu, Ermeni Tasarısı’nı engelleme çabalarında bu yıl çok yalnız kaldı. Ermeni Tasarısı’nın ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’na geldiği bir süreçte, Türkiye Cumhuriyeti’nin Washington’da bir büyükelçisinin bulunmasını çok arzu ederdik.” ifadelerine yer verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.