Hasar tespiti sürüyor: Deprem bölgesinde 20 bin bina yıkık ya da hasarlı

Hasar tespiti sürüyor: Deprem bölgesinde 20 bin bina yıkık ya da hasarlı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremden etkilenen 10 ilde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. İlk 5 günde 7 bin 584 yıkık ya da acil yıkılması gereken yapı, 12 bin 617 ağır hasarlı bina tespit edildi. Orta hasarlı bina sayısı ise şu ana kadar 3 bin 600 olarak açıklandı. Az hasarlı bina sayısı 31 bin 791.

ÇALIŞMALARIN YÜZDE 30-35’İ TAMAMLANDI, SAYI ARTACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından etkilenen 10 ilde yapılan hasar tespit çalışmaları hakkında güncel verileri paylaştı. 10 ilde hasar tespit çalışmaları kapsamında şuan 6 bin personelin çalıştığını söyleyen Aslan, “Kümülatif olarak bakıldığında da tüm illerde yüzde 30-35 bandında olduğumuz görülüyor” dedi.

10 İLDE 133 BİN BİNA İNCELENDİ

Banu Aslan’ın verdiği bilgiler şöyle:

İldeki hasarın büyüklüğüne göre personel sayılarımız değişiyor. Toplamda şu ana kadar 10 ilde 132 bin 898 bina incelendi. Bu incelemelerin içerisinde bina bazlı olarak 7 bin 584 adet yıkık ya da acil yıktırılması gereken yapı, 12 bin 617 adet yapıda ağır hasarlı yani oturulamaz, kullanılamaz durumdaki bina olarak tespit edildi.

GÜÇLENDİRME OLMADAN KULLANILAMAYACAK BİNA SAYISI 26 BİN

Bunların bağımsız bölüm olarak karşılığı da 100 bin bağımsız bölüme denk geliyor. 100 bağımsız bölümde şu anda oturulması mümkün değildir. 3 bin 600 binanın orta hasarlı olduğu görülüyor. Bu da binaların güçlendirme görmeden kullanılamayacağı manasına geliyor. 26 bin 603 bağımsız bölümün güçlendirme görmeden kullanılamaz durumda olduğunu görüyoruz.

311 BİN BİNA HİÇ HASAR ALMAMIŞ

31 bin 791 az hasarlı, 60 bin 185 yapı hasarsız olmak üzere yaklaşık 92 bin yapı az hasarlı ya da hasarsız olarak görülüyor. Bağımsız bölüm olarak karşılığına bakıldığında ise yaklaşık 563 bin konuta denk geliyor. Bunlar ise depremden oturulamayacak durumda bir hasar almadığı anlamına geliyor. 311 bin 713 yapı hiç hasar almamış. 252 bin 722 yapı ise az hasar almış. Sıva çatlağı, boya dökülmesi gibi yapısal hasar almamış anlamına geliyor.”

BİNASI HASARSIZ OLANLAR EVLERİNE GİREBİLİR

Aslan, hasar tespit çalışmalarına dair sonuçların dün itibariyle “hasartespit.csb.gov.tr” adresinden halkın sunulduğunu ifade ederek, “Vatandaşlarımız siteye kendi adres ve kimlik bilgilerini girdiklerinde tespiti yapılmış ise evlerinin hasar derecelerini görebiliyorlar.
Bu sistemden baktıklarında, hasar tespit çalışmalarının ardından evi hasarsız ve az hasar olan vatandaşlarımız dilerlerse evlerine girebilirler” dedi.