‘Pestile döndük ama Obama için değer’

Obama’nın ikinci, ABD’nin kırk yedinci başkanlık yemin töreni. İlki kadar rekor sayıda olmasa da Washington’a yüz binlerce Amerikalı gelmiş.

Kimi Alabama’dan, kim Idaho’dan, kimi Florida’dan. Çok renkli ama siyahların daha görünür olduğu bir kitle. Amerikan Kongresi’nin Washington Anıtı’na nazır tarafını doldurmuşlar. Aralarında sadece Obama’ya oy verenler değil, Romney’ciler bile var. Çünkü bu bir demokrasi şöleni. Soğuk ve kapalı hava, tıklım tıklım metro trenleri, uzun kuyruklar onları yıldırmamış. Bir Obama hayranı bağırıyor: ‘Trende pestile döndük ama onun için değer!’

Güvenlik yoğun fakat görevliler insanı sıkboğaz da etmiyor. Kalabalıklar sakin sakin tören meydanına akıyor. Zaman’a ayrılan yer, törenin yapılacağı Kongre terasını tam karşıdan görüyor. Obama’dan önce yardımcısı Joe Biden, eşi Michelle ve kızları yerlerini alıyor. Tabii en büyük alkış, Obama gelince kopuyor. Bir siyahın Amerika’da başkan seçilmesinin rutinleşmesinin gururunu yaşıyor tüm renklerden Amerikalılar. Başta Obama tüm konuşmacıların vurguladığı ortak temalardan biri birlikte yaşamanın önemi.

Senatör Lamar Alexander, kuruluşundan bu yana ABD’de bir askeri darbe olmaksızın iktidar transferinin yapılabiliyor olmasına dikkat çekiyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts o güvenle Abraham Lincoln’un İncil’ine el basan Obama’ya yemin cümlelerini tekrarlattırıyor. Ardından başkan, o bildik güzel konuşmalarından birini yapıyor. Dört yıllık iktidarının yol açtığı ülfetten olsa gerek, eskisi kadar coşturmuyor belki kitleleri. Ama mesajları her büyük konuşmadaki gibi milli gururu okşayan, birlik beraberliği teşvik eden nitelikte.

Halkıyla ve devletiyle ortadan ikiye bölünmüş bir ülke şu anda Amerika. Obama’nın oyları yüzde 50’nin az üstünde. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk muhalefetin. Senato’da Demokratların çoğunluğu ise çelmelerden muaf olacak derecede değil. Obama’nın konuşmasında vurguladığı iklim değişikliğiyle mücadele, eşcinsel hakları, sosyal sigorta sisteminin korunması gibi konular, Cumhuriyetçileri rahatsız edici nitelikte. Tüm uzlaşı çağrılarına rağmen, koyu partizan kavgalar süreceğe benziyor. İşaretler, Obama’nın birinci dönemindekinden daha tavizsiz davranacağı yönünde.

Yemin konuşmasında dış politika oldukça az yer alıyor Başkan Obama’nın. Diğer ülkelerle ihtilaflarını ‘barışçı’ yollarla çözeceğini söylüyor. Angajmanı vurguluyor. Demokrasiyi desteklemeyi vaat ediyor. Ve dualarla başlayan törenler, dualarla bitiyor. Milli marş okunduktan sonra dağılan kalabalıklar, gün boyunca sürecek diğer kutlama etkinliklerinin yolunu tutuyor.   Preferences § 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 – = Backspace   Tab q w e r t y u i o p [ ]   Return     capslock a s d f g h j k l ; ‘   shift ` z x c v b n m , . / shift     English     Deutsch   Español   Français   Italiano   Português   Русский   alt alt     Preferences

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.