EĞİTİM – Amerika’da spor bursu almanın yolları nelerdir?

Türkiye, Londra 2012 Yaz Olimpiyatları Oyunları’nda bir varlık gösteremeyince büyük hayal kırıklılığı yaşadı. Sporu, eğitim ile bir noktaya taşınmadıkça gerek olimpiyatlar gerekse dünya şampiyonasında başarı beklemenin hayal olduğu bir gerçek. Londra’da devam eden olimpiyatlarda çok başarılı bir grafik çizen Amerika, spor ile eğitimi son derece iyi merc etmeyi başarmış bir ülke. Peki Amerika’da spor bursu ile okuma imkanı nedir? Türkiye’den genç yeteneklerimizin Amerika’da spor bursu ile okuma şansları nasıldır? Yazımızda bu ve bunun gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

Amerika’daki üniversitelerde yaklasık 400.000 civarında öğrenci spor bursuyla eğitimlerini sürdürüyor. Her yıl binin üzerinde üniversite çeşitli spor dallarında yetenekli ögrencilere kendi takımlarında oynama fırsatı ve burslu eğitim alma imkanı sağlıyor. Türkiye’deki amatör ve profesyonel sporcular için de bu fırsatlar geçerli ve her geçen yıl Amerika’ya gelen sporcu sayımız da artıyor.

Amerika’da spor bursuna kabul alanların en yoğun olduğu alan elbetteki basketbol ama bunun yanısıra futbol, güreş, beyzbol, kürek sporları, Amerikan futbolu, jimnastik, kayak sporları, yüzme, tenis, koşu, voleybol, ve bowling gibi Amerika’da popüler olan sporlarda da pek çok burs bulmak mümkün. Mühim olan yetenekli olduğunuz alanda doğru adresi bulabilmek. Peki bunu bulabilmenin yolları nelerdir ve süreç nasıl işler?

Erken yola çıkmak. Amerika’da burslu eğitim almak için her yıl tüm dünyadan binlerce başvuru yapılıyor. Başvuru süreçleri pek çok detayı barındırıyor ve bu süreçte çok dikkatli ve sabırlı olmak gerekiyor. Bu sebeple en az iki yıl önceden sürece başlamalı ve haritanızı çizmelisiniz.

Lise mezuniyeti. Uluslararası spor öğrencileri için hazırlanmış olan akademik rehber(Academic Guide for International Student-Athletes) mutlaka incelenerek Türkiye’ye karşılık gelen mezuniyet şartları ve kabule gerekli olan mezuniyet ortalaması dikkate alınmalıdır. Bu şartlar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterir. Okuldaki akademik danışmanınız ile birlikte mutlaka  bu şartları incelemeli ve planınızı yapmalısınız.

Kendinize uygun okulu seçmek. Bu konuda ilk olarak yapmanız gereken NCAA’in (National Collegiate Athletic Association) hazırlamış olduğu listeleri inceleyerek sizin yaptığınız spor alanına uygun ve akademik olarak da örtüşeceğiniz okul yada okulları bulmak. Bu noktadan sonra kendi koçunuzla bir karara vararak sürece başlayabilirsiniz. Division I okulları en çok rekabetin olduğu fakat bir o kadar da bursların çok olduğu okullar. Okul seçimi yaparken buna da dikkat etmenizde fayda var.

NCAA Uygunluk Merkezi’ne kayıt.Başvuru süreçlerine başlamadan önce ilk yapılması gereken kayıt budur. Buradan gelecek olan değerlendirme ışığında kendinize bir yol haritası çizebilirsiniz. Bu başvuru sizin alanınızdaki yeteneğinizi ve yeterliliğinizi ölçüyor.Başvuru için en uygun zaman 11. sınıf ama daha erken yada daha geç başvuru da yapılabilir elbette.

SAT testini almak.Türkiye’de ÖSS üniversiteye giriş sınavında ne kadar etkili ise SAT de Amerika’da üniversiteye girişte o kadar etkili bir sınav. Bu sınavı ÖSS’den daha avantajlı yapan şey ise yılın farklı zamanlarında birden fazla alınabiliyor olması. SAT sınavı ingilizce ve matematikten oluşan bir sınav ve şu ana kadar gördüğümüz Türk öğrencilerinin matematik alanında çok başarılı olduğu fakat ingilizce alanında zorlandığı yönünde. Bu sebeple SAT sınavına ÖSS’ye verilen ehemmiyet verilerek, özellikle İngilizce’ye ağırlık verilmesidir.

CV hazırlamak. Amerika’da üniversiteye başvuruyu, bir iş başvurusu gibi düşünebilirsiniz. Bu nedenle özgeçmiş hazırlamak büyük önem arz ediyor. Özgeçmişinizde eğitim geçmişinizden, başarılarınızdan, aldığınız test puanlarından (SAT, ACT, TOEFL gibi), ders ortalamanızdan ve kendi okulunuz içindeki başarı sıralamanızdan bahsedebilirsiniz. Teknolojiden faydalanarak da kendi performansınızdan görüntülerin olduğu bir DVD hazırlayıp özgeçmişinizin yanına iliştirebilirsiniz. Özgeçmişiniz ve DVD görüntüleriniz sizin kendi yeteneklerinizi gösterme adına en büyük fırsatınız. Bu sebeple bunu iyi değerlendirmelisiniz. Başvurduğunuz üniversitenin atletik direktörlüğü sizi takımlarına uygun gördükleri takdirde zaten sizinle irtibata geçecek ve gerekirse performansınızı görmek için Amerika’ya davet edecektir.

Önyazı. Başvurduğunuz her üniversitenin atletik direktörüne hitaben, akademi ve spor alanındaki başarılarınızı anlatan ve başvurma gerekçelerinizi paylaşabileceğiniz bir önyazınız olmalı. Bu yazıya üniversiteler ciddi önem veriyorlar. Bu sebeple dikkatle ve seçilerek yazılmalı ve özellikle kurgu ve imlaya dikkat edilmelidir.

Başvuru. Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra başvurularınıza başlayabilirsiniz.

Amerika’da eğitim imkanı, sistemi veya burs kazanma, üniversite, kolej gibi okullarda öğrenci olmanın şartları, zorlukları v.b. sorularınız için lütfen bize email yoluyla ulaşın.

 egitimdanismaniusa@gmail.com

Write a comment

7 Comments

  1. emre dağ June 14, 14:07

    nerden başvurmalıyız acaba yardımcı olursanız bir yerden başvuru kâğıdımı alıcaz acaba bilgilendirirseniz

  2. mert emre September 22, 12:34

    basketbol bursu almak için ne yapmalıyım detaylı anlatır mısınız

  3. berk akbay December 23, 06:03

    EasyGo to USA firması yardımcı oluyor spor bursu konusunda. http://www.easygotousa.org/tr den bakabilirsiniz.

  4. Mısra June 26, 08:39

    Bir kiz olararak Amerikada futbol okumak istiyorum(kaleci) universiteti bitirdikten sonra nasil takimlara girebilicez?acil cevap arkadaslar

  5. CANER September 19, 04:22

    Atletizmde gerçekten başarılıyım ve amerikada burs almak istiyorum napabilirim ?

  6. Yağmur January 8, 14:19

    Atletizmde burs veriliyor mu veya yüzmeye

  7. Gullu February 10, 09:16

    Bn bu siteden biseyler cikacagina eminim bn iyibir sporcuyum spor farkli dalarin da yer aldim

Only registered users can comment.