Son bir yılda 223 milyon dolarlık ‘iş’ dolandırıcılığı tespit edildi

Son bir yılda 223 milyon dolarlık ‘iş’ dolandırıcılığı tespit edildi

Uzmanlar ABD’de iş arayanların olası dolandırıcılığa dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Özellikle sosyal medyada gerçek gibi görünen iş alanlarının büyük dolandırıcılığa sebep olabileceği belirtildi.

Instagram, WeChat, Tik Tok ve diğerleri gibi hala büyük ölçüde düzenlenmemiş çevrimiçi portalların bulunduğu bu Vahşi Batı çağında, Federal Ticaret Komisyonu yeni bir suç dalgasıyla mücadele ediyor: para kazanmak için sahte ama gerçek görünen yollar sunan devasa suçlu ağları.

FTC’nin Pazarlama Uygulamaları bölümünden Kati Daffan, FTC ve Etnik Medya Service’i tarafından 9 Ağustos’ta düzenlenen basın brifinginde, “Dolandırıcıların kullandığı bir dizi farklı, korkunç iş uygulaması var” dedi.

Daffan, “Bu entrikaların inanılmaz bir etkisi var” dedi. Ajans daha bu yıl, sahte iş ve “büyük fırsat” dolandırıcılığı nedeniyle kaybedilen 223 milyon doları tanımlayan 26.000 dolandırıcılık raporu aldı.

Ve bunların sadece bildirilenler olduğunu belirten Daffan, genel olarak dolandırıcılıkların özellikle beyaz olmayan topluluklar tarafından bildirilmediğini de sözlerine ekledi. “Bunun insanların başına gelenlerin sadece bir kısmı olduğunu biliyoruz” dedi.

Dolandırıcılıklar, iş fırsatı gibi görünen tekliflerden, emlak, borsa veya çeşitli serbest meslek stratejilerine yatırım yaparak nasıl para kazanılacağını hızlı bir şekilde öğreteceklerini iddia eden “koçluk dolandırıcılıklarına” ve daha fazlasına kadar uzanıyor.

FTC’nin kapattığı bir “My Online Business Education “ı anlattı. Bu vakada, FTC geçen yıl nasıl para kazanılacağını öğrenmeye çalışırken dolandırılan insanlara 23 milyon dolar iade edebildi.

FTC’nin ftc.gov/IncomeScams adresinde bu tür dolandırıcılıklar hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır.

Dolandırılmaktan kaçınmak için fazladan yol kat edin “Hepimiz, dünyanın dört bir yanındaki insanların ve kuruluşların insanları zor kazandıkları paralarını çalmak için kullandıkları giderek karmaşıklaşan ve çeşitlenen yöntemlere karşı potansiyel olarak savunmasız durumdayız.

O ve meslektaşı Rosario Mendez, bu hilelerden bazı örnekler ve bunlardan kaçınmak için bazı stratejiler paylaştı.

”DOLANDIRICILAR ÇOK MEŞRU GÖRÜNÜYOR”

Önerileri arasında en önemlileri: Dikkatli olun ve araştırmanızı yapın. Örneğin Daffan, sonunda paranıza mal olabilecek sahte iş teklifleri söz konusu olduğunda, dolandırıcıların meşru görünme konusunda giderek daha iyi hale geldiklerini söyledi.

Bir şirketin sizi işe almak istediğini veya bir işverenin işçi bulmasına yardımcı olduğunu iddia eden biri sizinle iletişime geçerse, kontrol edin. Fazladan yol kat edin, o şirketi araştırın, size verilen numaralara güvenmeden telefon numaralarını bulun ve düşündüğünüz bu pozisyon için gerçekten işe alım yaptıklarından emin olmak için onları arayın – ve konuştuğunuz kişilerin gerçekten işe alım yapan kişiler olduğundan emin olun.

Daffan, “Meşru olduğunu bilmek için şirkete ulaşmak fazladan bir adım gerektirir” dedi. “Bugünlerde yapılacak en güvenli şey gerçekten de bu.”

ftc.gov/JobScams adresinde bu tür dolandırıcılıklar hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.

Ve asla yakında daha fazlasını geri kazanabileceğinizi umarak birine para göndermeyin. Ya da önden ekipman satın almanız istenirse, almayın!

Bir başka yaygın dolandırıcılık stratejisi de, görünüşte bu hediye kartlarının değerinden daha değerli bir çek aldıktan sonra insanların hediye kartlarını postalamayı kabul etmelerini sağlamak olmuştur.

Ancak sorun şu: Hesabınıza para yatırıldığını görmek yeterli değil; bankaların bu çek depozitosunu gerçekten hesabına geçmesi 1-2 gün sürebiliyor. Ve eğer çek karşılıksız çıkarsa, bu parayı bankanıza geri ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Ve bu arada, tahmin edin ne oldu? Gönderdiğiniz hediye kartları doğrudan dolandırıcılara geri gitti ve çeklerinin karşılıksız çıktığını öğrendiğinizde geri almanız neredeyse imkansız.

Bazen kişisel bilgilerinizi vermek kadar basit bir şey size pahalıya mal olabilir. Elbette, size iş teklif eden birinin Sosyal Güvenlik numaranızı veya hesabınıza doğrudan para yatırabilmeleri için banka bilgilerinizi ya da adınız ve adresiniz gibi diğer kişisel bilgilerinizi, geçmiş araştırması için gerekli bilgileri vb. istemesi makul görünebilir.

Ancak bu bilgileri talep eden kişiler, daha sonra bu bilgileri başka bir suç örgütüne satmak ve bu yolla para kazanmak için bunu yapıyor olabilirler. Bu nedenle, kiminle muhatap olduğunuzu bildiğinizden emin olana kadar neyi ifşa ettiğiniz konusunda çok dikkatli olun.

Dolandırıcılığı bildirmek için öne çıkmak
Ve belki de sipariş bile etmediğiniz bir şeyin teslimatında sorun yaşandığı iddialarına kanmayın. Böyle bir mesaj ya da e-postadaki bağlantıya tıklamak, dolandırıcılara size ulaşmak ve bilgilerinizi toplamak için yeni yollar sunar ya da sizin henüz onlara karşı akıllı olmadığınızı bilir.

Genel olarak, tanımadığınız isim veya numaralardan e-posta, kısa mesaj veya telefon araması alırsanız, en güvenli seçeneğiniz bunları görmezden gelmektir.

Mendez, çalışmaya hevesli yeni bir göçmenin “Moda Latina” adlı, insanların lüks mallar için para yatırmalarını ve daha sonra kârla satmalarını sağlayan İspanyolca bir TV reklamına kandığını anlattı.

İlgisini çekip reklamcıyı aradığında, kısa süre sonra bir taahhütte bulunduğu ve satması için mücevher kutusunu teslim ettiklerinde havaleyi hazır bulundurması gerektiği tehdidiyle karşılaştı.

Böylece 299 dolarlık havaleyi aldı, ancak karşılığında aldığı paket Moda Latina’nın 14 karatlık vaatlerini yerine getirmedi. Bunun üzerine onları aradığında, aldığı tek şey benzer vaatlerle kendisine daha pahalı şeyler satma teklifiydi.

Mağdurların çoğu zaman soyulduklarını, işi onlara yardım etmek olan insanlara bildirmek bile istemedikleri düşünüldüğünde, bu kişinin brifingde hikayesini kendisinin anlatmak istemesi dikkat çekiciydi ve alışılmadık derecede cesur bir hareketti.

FTC konuşmacıları, ihbarda bulunmanın kimsenin göçmenlik statüsünü etkilemeyeceğini söyledi ve herkesi, ister hedeflenen mağdur olsun isterse sadece bir arkadaşı, komşusu veya akrabası için endişelensin, şüphelerini ReportFraud@ftc.gov ve ReporteFraude/ftc.gov (ReporteFraude.ftc.gov-presentar-reporte) adreslerine bildirmeye şiddetle teşvik etti.