Küçük Pamir’in ölümü yeni bir ‘havuz yasası’ çıkartır mı?

Küçük Pamir’in ölümü yeni bir ‘havuz yasası’ çıkartır mı?

Geçtiğimiz hafta Türkiye 3.5 yaşındaki Pamir’in komşusunun havuzunda ölü bulunmasıyla yasa boğuldu. Küçük Pamir, pijamalarıyla evinden çıkmış ve kaybolmuştu. Yakınlarının sosyal medya üzerinden Pamir’in resmini paylaşarak kaybolduğunu duyurmasının ardından yüzlerce insan arama çalışmalarına katıldı. Yaklaşık 30 saat süren aramanın ardından Pamir çok yakında, yan evin havuzunda ölü olarak bulundu. Ancak yaşananlardan ders alınmamış olacak ki, kullanılmayan ve hatta renginden dolayı içi bile görünmeyen havuz, etrafında hiç bir güvenlik önlemi alınmadan aynı şekilde bırakıldı.

Peki bütün bunlar Amerika’da yaşansa ne olurdu?

2002 yılında Amerika’da yüzme ve dalış takımı üyesi olan bir babanın kızı havuzdaki suyun devir daimini sağlayan gidere sıkışarak hayatını kaybetti. Virginia Graeme Baker isimli 7 yaşındaki kız 3 yaşından beri yardımsız yüzebilen iyi bir yüzücü olduğu halde gidere sıkışmış, annesinin ve çevredekilerin yardımlarına rağmen kurtarılamamıştı. Bu olayın ardından gündeme gelen havuz güvenliği konusu, yapılan uzun görüşmelerin ardından, 2007 yılında mevcut kurallara eklemeler yapılarak yasalaştırılmış, ‘Virginia Graeme Baker Federal Havuz ve Spa Güvenlik Yasası’ ismiyle dönemin Başkanı George Bush’un imzasıyla yürürlüğe girmişti.

Bu havuz güvenlik yasasına göre, evinde havuzu olan kişilerin;

1- Havuzun kullanılmadığı dönemlerde örtülmesi,

2- Havuzun ertafında çit olması, kendi kendine kapanma ve kilitleme sistemi olan bir kapısının bulunması,

3-Havuza açılan bütün kapılara takılan, kapı her açıldığında aktif olan ve sesi etraftaki kişilerin duyabileceği yükseklikte olan bir alarm sistemi bulundurması,

4- Suya giren her kişi için çalan dedektörlü alarm sistemi

gibi dört zorunlu kuraldan en az birine ve ya daha fazlasına uyması gerekmekte.

Bu kurallar içinde havuz güvenliğini şansa bırakmayacak en ufak detaylar da belirtilmiş durumda. Örneğin; havuzun olduğu bahçeye girişi sağlayan kapının kendi kendine kapanabilme özelliği olmalı ve kapının dış tarafında tırmanıp üzerinden atlamaya yarayacak kapı kolu gibi herhangi bir çıkıntı bulunmamalı.

Havuzun bulunduğu bahçenin etrafını mutlaka çit, ya da duvar çevrelemeli ve bu duvarda veya çitte ufacıkta olsa en bir aralık olmaması ve tırmanılıp atlanılabilecek özelliği olmaması gerekmekte. Ayrıca havuzun çevre evlerden herhangi bir girişinin olmaması gerekiyor.

Bütün bu kuralların yanında, kullanılan güvenlik malzemelerinin Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü ( ANSI), Amerikan Makina Mühendisleri Birliği (ASME) Amerikan Ürün Güvenliği Birimi, Boğulmaları Önleme Birliği, Çocuk Sağlığı ve Güvenliği Birliği ve Havuz Uzmanları Birliği gibi organizasyonlardan onay almış olması gerekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.