Kalamazoo’ya Türk kahvesiyle gelen İstanbul esintisi

Kalamazoo’ya Türk kahvesiyle gelen İstanbul esintisi

Michigan Türk Amerikan Derneği(TASM)’nin, Western Michigan Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Rumi Club’la ortaklaşa düzenlediği ‘Türk Kahvesi Gecesi’nde İstanbul rüzgarı esti.

01michiganMichigan’ın Kalamazoo şehrindeki Western Michigan Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı ‘Türk Kahvesi Gecesi’ne Üniversite’nin Rektörü ile birlikte çok sayıda öğretim üyesi ve bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri de katıldı. Rektör John M.Dunn yaptığı açılış konuşmasında programın üniversitelerinde yapıldığından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Rektor ayrıca, Rumi Club’ın ve TASM’nin organize ettiği aktiviteleri çok anlamlı bulduğunu ve kültürlerarası etkileşimin ön plana çıktığı etkinliklerin üniversite için ne kadar önemli olduğunu söyledi. Böyle bir gece olmasaydı Türkiye’yi ve Türk kahvesini tanıma fırsatı olmayacağını belirten Rektör Dunn, Western Michigan Üniversitesi’nin uluslararası öğrencilerin evleri olduğunu Amerika Birleşik Devletleri’nin de onların ülkesi olduğunu ifade etti.

Rumi Club adına konuşma yapan Alper Bulut, kulüp olarak üniversitede yaptıkları faaliyetlerden bahsettikten sonra kısaca Rumi hakkında da bilgi verdi.

01michigan2Daha sonra TASM bayan kollarının hazırladığı geleneksel Türk ikramlarının yapıldığı program, gecenin asıl konusu olan ‘Türk kahvesi’ ve ‘İstanbul’ sunmuyla devam etti.

Türk kahvesinin Türk toplumunda ne mana ifade ettiğini anlatan sinevizyon gösterisi misafirlerin oldukça dikkatini çekti. California’inin Las Vegas şehrinde yaşayan George ve Uğur Clare çiftinin anlattığı Türk kahvesi büyük bir beğeni ile izlendi. Bayan Uğur Clarke çocukken başından geçen bir hadiseyi ve Türk kahvesini şöyle anlattı: “Normalde Türk Kahvesi yetişkin içeceğidir, çocuklar kahve içmez. Ben çocukken anneme kahve içmek istediğimi söylediğimde annem eğer sen kahve içersen bıyıkların çıkar demişti”demesi salonda gülüşmelere neden oldu.”Kahvenin hazzından nasiplenebilmeniz için belli bir yaş sınırının üzerinde olmanız gerekir. Türkiye’de birini övmek istediğinizde, ‘onun kahvesi içilir’ dersiniz. Ya da birini onurlandırmak istediğinizde, ‘bi kahveni içeyim’ dersiniz. Kahveyi sunan için bu bir onur, kahveyi kabul eden için ise bu bir imtiyazdır. Kahve misafirperverliğimizin önemli bir boyutudur. Kahve Osmanlı’ya geldikten sonra günlük hayatın önemli bir parçası olur. Türkiye’de yemekten sonra sevdiklerinizle başbaşa içersiniz kahveyi.” diyen Uğur Clare, ayrıca Türk kahvesinin nasıl yapıldığını da anlattı. Uğur’un, “Annem kahve yapış şeklimi beğenmezdi ve bir Türk’le evlenemeyeceğimi söylerdi hep” sözleri de salonda gülüşmelere sebep oldu.    

01michigan4George Clarke ise, ben Türk değilim, herhalde hanımköylü olduğum için beni buraya çıkardılar diyerek sözlerine başladı ve Türk kahvesi ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Amerika’da bir galonluk kahvenizi alır, bir elinizle cep telefonunuzla konuşurken ya da arabanızı sürerken kahvenizi içersiniz. Fakat Türk Kahvesi araba sürerken içmek için yapılmaz. Türk kahvesi evlilik sürecinde de çok önemlidir. Eğer genç bir adam genç bir kızı beğenmişse, ailesiyle birlikte kızın ailesine gider. Aileler birbirleriyle konuşurken genç kız mutfağa gider ve kahve hazırlamaya koyulur. Genç adamın ailesi genç kızı bu kahvenin tadına bakarak değerlendirir. Bazen genç kız bu kahveyle genç adama bir mesaj gönderir. İçine koyulan şekerin miktarı genç adamın gelişinden duyduğu memnuniyetin habercisidir mesela. Eğer tersi bir durum söz konusuysa kahvenin içine tuz da konulabilir.”

Türk kahvesi tanıtımının yapıldığı bu sinevizyon gösterisinin ardından Salih Özdemir’in yaptığı ‘İstanbul’ sunumu da misafirler tarafından beğeni ile izlendi. Sunumdan sonra misafirlere İstanbul ile ilgili sorular soruldu ve sürpriz hediyeler verildi. Misafirlere Türk kahvesi de ikram edildi.

01michigan5Programın sonunda Türk musiki topluluğu ‘Grup Haritage’dan ‘İstanbul Şarkıları’ dinlendi.

Michigan’da faaliyet gösteren eğitim kurumlarından Kalamazoo Promise’in Genel Müdürü Dr. Janice Brown, gece ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“Gece harikaydı, yemekler çok lezzetliydi. Çok güzel bir gece geçirdik, müzik gösterisi mükemmeldi. Burada sizlerle birlikte olmak benim için bir onurdu. Umarım bu ve benzeri etkinlikler tekrarlanır.”

Western Michigan Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr.Lois Lemon ise, “Çok güzel bir geceydi. Türk kahvesinin hikayesini dinlerken bazı yerlerde çok güldüm. Uluslararası öğrencilerin kültürel zenginliklerini taşımalarını ve bizlerle paylaşmalarını hep tavsiye etmişimdir, onları yüreklendirmişimdir. Böyle bir gece düzenlediğiniz için sizlere çok teşekkür ederim” dedi.

Geleneksel Türk giysilerinin de sergilendiği gecede misafirler program sonunda sergiyi hem ziyaret etti hem de kıyafetleri giyerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.