Illinois büyük depreme hazırlanıyor

Illinois büyük depreme hazırlanıyor

Illinois Acil Durum Yönetim Merkezi (IEMA) eyalet sakinlerini olası bir deprem için uyardı ve hazırlıklı olunması gerektiğini bildirdi.

IEMA yayınladığı basın bildirisi ile depremlere karşı hazırlıklı olmanın hayat kurtaracağını belirttin.

Illinois eyaletinin güneyi ile çevre eyaletlerde 200 yıl önce meydana gelen ve Kuzey Amerika’nın en büyük depremlerinden biri olan 8 şiddetindeki sarsıntının ardından bölge bugün de aynı riski taşıyor. Eyaletin güney kesiminde bulunan New Madrid ve Wabash Vadisi’ndeki deprem riskini hatırlatan İEMA yetkilileri, Şubat ayı boyunca depreme hazırlığı teşvik edeceklerini açıkladı.

İEMA Başkanı James Joseph, “Bundan 200 yıl önce Orta Amerika’da nüfus seyrekti. Benzer bir deprem bugün olduğu takdirde milyonlarca insanın üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak” şeklinde konuştu. Depremin ne zaman olacağını tahmin edemeyeceklerini belirten Joseph, “Buna rağmen insanların kendilerini nasıl koruyacağını ve evlerindeki hasarı nasıl azaltacaklarını öğretebiliriz” dedi.

Joseph, deprem esnasındaki zemin hareketlenmelerinin nadiren ölüm ve yaralanmaya sebep olduğunu söyledi. Deprem kayıplarının çoğu sarsıntı esnasında düşen eşyalar ve enkaz altında kalmaktan kaynaklanıyor.

Deprem anında yere yatıp, sağlam bir masa ya da bir mobilyanın altına sığınmak ve ona sıkıca tutunmak gibi tedbirler kampanya boyunca insanlara hatırlatılacak.

Depremde yaralanma ve maddi hasarları önlemek için alınacak tedbirlerden bazıları şunlar:

– Su kazanlarını ve beyaz eşyaları sabitlemek

– Tavandaki lamba ve ışık kaynaklarını sağlamlamak

– Rafları duvara sabitlemek ve dolap kapaklarını sürgüleyip açılmasına mani olmak

– TV, bilgisayar ve benzeri ağır eşyaları sabitlemek

– Ev ve işyerlerinde gaz, su ve elektriği nasıl kapatacağımızı öğrenmek

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.