‘Seçmeli İncil dersi’, Arizona meclisinde onaylandı

‘Seçmeli İncil dersi’, Arizona meclisinde onaylandı

Türkiye’de Kuran-ı Kerim’in seçmeli ders olarak öğretilmesine bazı çevreler tepki gösterirken,  Arizona eyaleti de İncil’i lise müfredatına alma yolunda. Arizona eyaleti liselerde İncil’in seçmeli ders olarak okutulması yönündeki kanun teklifini Kongre’de onaylayarak eyalet valisine onaylaması için gönderdi. Arizona Valisi bu teklifi onaylar ise Arizona Amerika’da liselerde İncil’in seçmeli ders okutulmasına izin veren 6.cı eyalet olacak.

Geçtiğimiz günlerde eyalet Kongresi’nin Senato kanadında yasa teklifi 9’a karşı 21 oyla kabul edildi. Eyalet Kongresi’nde kabul edilen 2563 sayılı kanun Cumhuriyetçi Partili Arizona Valisi Jan Brewer’ın masasına gitti. Brewer’ın yasayı onaylamasına kesin gözü ile bakılır iken, Kongre’nin Temsilciler Meclisi kanadı aynı kanun teklifini şubat ayında kabul etmişti.    

Vali Brewer’ın yasa teklifini onayladıktan sonra eyalet genelinde haziran sonundan itibaren tüm devlet ve sözleşmeli devlet (charter) liselerinde İncil kursu verilecek.

Devlet liselerinde İncil öğretilmesini savunan muhafazakar kesim, Batı Kültürü’nün İncil temelli olduğunu ileri sürüyor. Aynı kesim, İncil’in bu anlamda lise öğrencilerine öğretilmesinin bir manada tarih ders olarak görülebileceği görüşünde. Okullarda İncil’in hem ‘Yeni’ hem de ‘Eski Ahid’lerinden dersler verilerek öğretilmesi planlanıyor.

Kanun teklifini hazırlayan Cumhuriyetçi Parti eyalet milletvekili Terri Proud, ‘‘Bu yasa ile öğretmenler İncil’den kısıtlı ancak son derece temel bilgileri öğretecek’’ diye konuştu. Proud, öğrencilerin İncil öğrenerek günlük hayatlarında yeni kazanımlar elde edeceğini de savunarak, eyalet yasasında Hristiyanlık ya da başka dinlerin ders konusu yapılmasını engelleyen hükümün olmadığını söyledi.  

Vali Brewer yasa teklifini onaylar ise Arziona devlet ve sözleşmeli devlet okullarının lise bölümlerinde seçmeli ders olarak okutulmasına yeşil ışık yakan 6.cı eyalet olacak. Arizona’dan önce liselerde İncil’in seçmeli ders olarak okutulmasına izin veren eyaletler Georgia, Oklahoma, Tennessee, Texas ile Güney Carolina.  Arizona dışında eyalet Kogresi’nde aynı yönde yasa teklifini görüşen Kentucky’in de yakında İncil’i liselerde seçmeli okutulmasına onay vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.