Dallas saldırısı ilklere ve ilginç rastlantıya imza attı

Dallas saldırısı ilklere ve ilginç rastlantıya imza attı

Minnesota ve Louisiana’da polisin iki siyahi vatandaşı öldürmesine tepki olarak ülke genelinde ve Dallas şehrinde başlayan protestoda polise yapılan kanlı saldırı ABD tarihine geçti.

Teksas’ın Dallas şehrinde dün gerçekleşen kanlı saldırıda 5 polis hayatını kaybetti 6 polis ile bir de sivil vatandaş yaralanmıştı. ABD’de 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırısından bugüne kadar ilk defa bir olayda 5 güvenlik görevlisi öldürüldü.

Dallas saldırısını gerçekleştirdiği ileri sürülen zanlıyı polis ilk defa robot kullanarak öldürdü. Daha önce ABD Ordusu Irak’ta aynı tür robotları gözetleme amacı ile kullandığı ileri sürüldü.

Zanlının polis tarafından öldürüldüğü yerin, 1963’te suikaste kurban giden eski başkan John F. Kennedy’in vurulduğu yere bir blok uzakta olması dikkat çekti.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ AÇIKLANDI AMA FAZLA BİLGİ VERİLMEDİ

Polis, Dallas şehrinde gerçekleşen elim olayı bir saldırganın yaptığını bildirdi. Saldırganın kimliğinin 25 yaşındaki Micah Xavier Johnson diye açıklayan güvenlik görevlileri, şahısla ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı.

Dallas Emniyet Müdürü, bir garajda bir süre sıkıştırıldıktan sonra öldürülen şüphelinin, polisin siyahları öldürmesine sinirlendiğini ve beyaz polis memurlarını öldürmek istediğini söylediğini belirtti.

Emniyet Müdürü David Brown, öldürülen saldırganın tek başına hareket ettiğini dile getirdi.

Güvenlik güçleri, saldırı sonrasında 3 kişiyi gözaltına almıştı. Johnson’ı ise bir otopark garajında sıkıştıran polis,  etkisiz hale getirdi. Polis yetkilileri zanlının önce intihar ettiğini bildirdi ancak ilerleyen saatlerde güvenlik güçlerinin kullandığı bomba ile öldürüldüğünü duyurdu.

Saldırgan ile bir süre teslim olması için müzakere ettiklerini ancak buna olumsuz cevap verdiğini belirten David Brown, “Zanlı, son günlerde polisin siyahları öldürdüğü olaylara ve beyazlara öfkeli olduğunu, özellikle de beyaz polis memurlarını öldürmek istediğini söyledi” dedi.

Brown, “Öldürülen zanlının herhangi bir grupla bağlantılı olmadığını ve bunu tek başına yaptı” diye açıkladı.

Gazetecilerin olaya karıştığı şüphesi ile gözaltına alınanlar hakkında bilgi istemesine Emniyet Müdürü Brown olumsuz yanıt verdi.

POLİS İLK DEFA BİR ZANLIYI ROBOT İLE ÖLDÜRDÜ

Irak savaşlarında Amerikan ordusunun kullandığı tekniği ilk defa Dallas’da poliste hayata geçirdi. Köşeye sıkıştırdığı zanlıyı müzakere sonunda ikna edemeyen yetkililer devreye robotu soktu. Güvenlik güçlerinin hayatını riske etmemek için robot kullandıklarını ve bu makinanın kullandığı bomba ile zanlının öldürüldüğünü belirten David Brown, ‘‘Bize başka bir seçenek bırakmadı’’ dedi.

Güvenlik uzmanları ABD Ordusu’nun Irak’ta ilk defa ‘MARCbot’ adlı robotu gözetim amacı ile kullandığına dikkat çekti.

AP haber ajansına bilgi veren New America Foundation uzmanlarından Peter W. Singer, hazırladığı kitabı nedeni ile Irak’ta görev yapan askerlerin kendisine MARCbot’u bazen gözetim amacı ile kullandıklarını söylediğini dile getirdi.

dealey-plazaKENNEDY DE DALLAS’DA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Dallas şehrindeki polise yönelik saldırı bu kenti yeniden gündemin birinci sırasında oturttu. Dallas, Başkan John F. Kennedy’in öldürüldüğü şehir olarak tarihin karanlık sayfasında yer ediniyordu.

1963 yılında Kennedy, Dallas şehir merkezindeki Dealey Plaza önünden arabasının geçtiği sırada vurularak öldürülmüştü. Polis dün gece Johnson’ı sıkıştırdığı ve Kennedy’in vurulduğu Dealey Plaza’ya sadece 2 blok uzakta olan otoparkta öldürmesi dikkat çekti.

Fotoğraftaki yer, Kennedy’e suikasti gerçekleştiren Lee Harvey Oswald’ın saldırı öncesi saklandığı Dealey Palaza binası.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.