Balkanlar’dan Hindistan’a Avrasya Şöleni

Balkanlar’dan Hindistan’a Avrasya Şöleni

Teksas’ta düzenlenen Avrasya Müzik Şöleni Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan farklı topluluklardan sanatçıların renkli gösterilerine sahne oldu. Raindrop Türkevi tarafından Houston Turkuaz Center’da düzenlenen geceye katılan üç yüz konuk Boşnak, Türk, Azeri ve Hind şarkılarıyla coştu. Austin ve Dallas’tan gelen misafirler Güney Doğu Amerika Türkçe Olimpiyatı, Avrasya Müzik Şöleni ve Teksas Türk Boşnak Dostluk Futbol Turnuvası için Houston’daydılar.

İlk olarak Houston Boşnak Toplumu Kültür Merkezi’nin ağırladığı misafirler orada bir de sürprizle karşılaştı. Türkiye’den Türkçe Olimpiyatı için gelen 6 milletvekili programa katılarak misafirleri onore etti. Konuklara kuzu ikram eden ev sahiplerinin hazırladığı diğer yemekler Türk milletvekilleri ve konuklar için yabancı sayılmazdı: Börek, çevab, dolma, sarma, çorba, baklava, kadayıf.

Ardından mimari şaheser Mostar Köprüsü’nün sanat harikası resminin olduğu eğitim kurumunu gezen konuklar burada hatıra fotoğrafları çektirdi. Özellikle memleketi Mostar olan Spahaliç çiftinin mutluluğu görmeye değerdi. 

Hobby Center’daki Türkçe Olimpiyatı’na katılarak muhteşem atmosferi doyasıya yaşayan konukların sonraki durağı North America Üniversitesi oldu. Akşam Turkuaz Center’da kendileri için verilen yemeğe katılan grup muhteşem Avrasya Müzik Şöleni ile güne noktayı koydular. 

Adeta yıdızlar geçidine sahne olan gecede Türkiye, Austin, Dallas, ve Houston’dan davetliler doyasıya Balkan, Kafkas, Hind ve Anadolu müziği dinlediler, folklor izlediler.Otoman Ballroom’da gerçekleştirilen farklı ritim, melodi ve seslerden oluşan, Balkanlar’dan Anadolu’ya, Kafkaslar’dan Hindistan’a farklı esintiler taşıyan Avrasya Müzik Şöleni’nde Boşnak Sevdalinka (Karasevda) şarkıları Anadolu melodileri taşıyan “Anadolko, Stambul” yoğun ilgi gördü. Dallas’tan Elvedin Custovic, Sabrija Hasic ve Murat Alkan, Austin’den Samantha Lundeen ve Onur Kaya, Houston’dan Raza Jupic ve Benjamin Hasanbaşiç birbirinden güzel Balkan türküleriyle konukları memleketlerinde hissettirdiler. Dallas Bosna İlahi Grubu ile Houston Kevser İlahi Grubu Boşnakça ve Türkçe ilahilerle konuklara duygulu anlar yaşattılar. Biser (İnci) Folklor Grubu Balkan havalarıyla konserin Bosna bölümüne son noktayı koydu. Austin’den Azeri bestekar Dr Ziraddin Taghiyev bestesi kendine ait “Azerbaycan’ım menim” ve “Izdırab” eserleriyle izleyenlerin gönlünde taht kurdu. Özellikle yeni bestelediği Bosna’lı arkadaşı Senad Memiç’in şiiri “Da mlad Ostanem” (Ebedi genç yaşamak)’ı birlikte seslendirmeleri yoğun ilgi çekti. Yine Austin’den Hind kökenli Amerikalı Syed Shah Türkiye’de çok sevilen meşhur Hind şarkısı “Avara Hoon” ile “Mera Joota”yı seslendirdi. Geceye katılanlar arasında Houston’lu sevilen türkücü Talha Kaya da vardı.IMG 0271

8 bin ortak kelime!

Onur Kaya’nın Türkçe Boşnakça ortak kelimeler kullanılarak yaptığı, ortak tarihi ve kültürel mirası vurguladığı esprili sunum ve okuduğu eski Bosna Milli Marşı ile duygulu Aliya İzzetbegoviç şarkısı salonu hınca hınç dolduran 300’ü aşkın kişi tarafından ayakta alkışlandı. 5 asırlık birlikteliği hatırlatan Kaya şunları söyledi:

“1463’te tanıştığımız siz Boşnak kardeşlerimizle ilişkilerimiz asırlara dayanıyor. Kültürümüz, dinimiz aynı, zevklerimiz benziyor, sevinç ve üzüntülerimizi paylaşıyoruz. 8 binden fazla ortak kelimemiz var: Mesela sizlere “hanum” ve “efendi” desem anlarsınız. Size  “sofra”da yemekleri saysam ” burek, pastirma, yahni, tatliya, sutliya, kaşuka” diye, sonra “buyrum” deyip “tepsi”de “baklava, rahat lokum” ikram etsem” “sini”deki “filcan”lar da “kahve” sunsam alırsınız, bana da “Aferim” dersiniz. Bakın etrafınıza, “kapi, pencere, cam, tavan, duvar” sonra “avli”ya çıksak, “başçe”yi görsek “çarşi, pazar,”ı gezsek, ABD’ye “Allah emanet” deyip Bosna’ya gitsek, orada “Cami, minaret, sebil, hamam, Çöprü, mezar, tekke” görürüz… “Selamaleykum”, dediğimizde “Aleykumselam” der, davet edersiniz. “Merhaba, sabah hayrola” deriz. “Allah razi ola”,

“Allah emanet” dersiniz.

Vefat edene “rahmetliya” veya “Şehid” der onlara “dova” eder, “mevlid, kaside, tevhid” okursunuz.” Kaya anlattığı fıkrayla sözlerini noktaladı:

“Irkçı bir Balkanlıya sormuşlar: Sırpça’nın içinde hiç Türkçe kelime var mı? Cevabı çok net ve sert olmuş: “Yok bre!”

Ertesi gün de Dallas, Austin ve Houston’dan beş takımın katıldığı Teksas Dostluk Turnuvas’ında tüm maçlarını kazanan Austin ekibi şampiyon oldu.

IMG 0282

 Konuklardan yorumlar

Gecede toplum liderlerine ödül vermek için sahneye çıkan vekiller kısa mesajlar verdiler.

Mehmet Sarı – Gaziantep Milletvekili: Bizler kardeş toplumlarız. Osmanlı’daki 500 senelik beraberliğin burada ABD’de devam ediyor oluşunu görmekten mutluluk duydum.

Safiye Seymanoğlu – Trabzon Milletvekili: Bu sabah Bosna Kültür Merkezi’nde çok sıcak bir ağırlama gördük. Şimdi de burada Türk Kültür Merkezi’nde birliktesiniz. İnşaallah bu muhteşem birliktelik tablosu ilelebed sürer.

Yahya Akman – Şanlıurfa Milletvekili: Biz Bosnalı kardeşlerimizi ve özellikle 20 sene önce onlara yapılanları hiç unutmadık. Her zaman sizinleyiz. (Yoğun alkışlar)

Sabina Mujanovic-Arlington: Hayatımda gördüğüm en güzel konserdi. Yüreğime dokundu. Mutluluk gözyaşlarımı engelleyemedim. Mekan tarifsiz güzellikte bir yer. Bir kez İstanbul’da bulunmuştum, burada kendimi İstanbul’da hissettim. Her köşesi, her detayı insana bir şeyler fısıldıyor. Türk insanı o kadar mütevazi ki, misafirlerine kendi saraylarının sahibi gibi davranıp kendileri de hizmetkarmış gibi hissettiriyorlar. Hatta Külliye denilen bu geniş kompleksteki sokakları diğerlerine adamışlar: Bosna, Kosova, Azerbaycan, Üsküp, Arnavutluk gibi sokaklar var. Kendi kendime sordum, nasıl olur da bir kısım insanlar kendi emek ve sermayeleriyle inşa ettikleri muhteşem bir tesisteki sınırlı yerlere özgürce başkalarının isimlerini koyabilirler, diye. Sonuçta sevginizin şartsız ve beklentisiz olduğunu anladım.

Emina Zeba – Dallas: İnanılmaz güzellikte bir konserdi. Sürprizlerle doluydu, dinleyicilerin ilgisi baştan sona taze tutuldu. Sunucu bizlere gündelik dilden örnekler vererek, konuştuğumuz farklı dillerdeki aynı kelimelerle Türkler’le aslında aynı hislere sahip ikiz kardeş toplumlar olduğumuzu ispatladı. Ve Türklerin kalbinde ne kadar önemli bri yer tuttuğumuzu anladık. Burası Amerika’da gördüğüm en harika mekan. Uzaklardaki kovboy eyaleti Teksas’tan Osmanlı’nın kalbine seyahatiniz sadece dakikalar alıyor. Kesinlikle bu gezi kalbimde unutulmaz bir hatıra olarak kalacak.

Şaçir Siliç – Houston Bosna Toplumu Başkanı: Konukları sabah mekanımızda ağırlamaktan mutluluk duyduk. Özellikle vekillerimizin teşrifi fevkalade önemliydi. Buradaki konsere gelince Saatlerin nasıl geçtiğini anlamadık. Her şey mükemmeldi.

Enver Spahaliç-Dallas: Her şey muhteşemdi, buradan çok mutlu ayrılıyoruz. Sunucu anlattıkları ve sürprizleriyle seyircinin ilgisini sürekli diri tuttu. Benzerini Dallas’ta yapmak isteriz.

Said Horozovic-Austin: Bu kadar renkli, zengin ve çaplı bir konserin Bosna’da bile yapıldığını hatırlamıyorum!.

Atilla Tuna – Houston: Çok güzeldi, bundan iyisi can sağlığı. Bu organizatörler becerileriyle her sene üstüne katarlar, mükemmellikte sınır yok, bunlarda da sabır çok!

Syed Shah – Austin: Bu kadar çaplı bir organizasyon hayal etmemiştim doğrusu. inanılmaz bir ilgi ve sevgi tufanıyla karşılaştık.

Elvedin Custovic – Arlington Şarkıcı ve guitarist:

Bu gezi bize beklediğimizden fazlasını sundu. Duygularımı ifade için tek bir şey söylemem gerekirse ilham verici, derim. Türkuaz Center’a şahid olmak Houston’un abidevi elmasını görmek demek. Toplumların kardeşliğine hizmet benim için bir şereftir.

Behka Jusupovic – Dallas

Öncelikle Türkuaz Center’ın tam bir sanat eseri olduğunu söylemeliyim. Her bir detayına hatta dışarıdaki oyun parkına kadar bütün bölümlerine hayran kaldım. Hem güzel hem de hikmetli dizayn edilmiş. Konserden de çok hoşlandım. Bu tür etkinlikler dostluğu derinleştirmek ve  farklı yerlerden insanlar arasındaki bağları sıkılaştırmaya vesile oluyor. İnşaallah süreklilik kazanır.

Jasmin Zeba – Dallas:

Bu program için sizlere minnettarım. Gezide birçok farklı unutulmaz aktiviteye katıldık. Türk milletvekilleriyle buluşma ve konuşma fırsatı yakaladık. Onlara Bosna için yaptıklarından dolayı teşekkür ediyorum. 

Enver Spahaliç-Dallas: Her şey muhteşemdi, buradan çok mutlu ayrılıyoruz. Benzerini Dallas’ta yapmak isteriz.

Said Horozovic-Austin: Bu kadar renkli, zengin ve çaplı bir konserin Bosna’da bile yapıldığını hatırlamıyorum!.

Nurija Muratovic – Houston: Saatlerin nasıl geçtiğini anlamadık. Her şey mükemmeldi, en küçük bir kusur yoktu!

Sabina Mujanovic-Arlington: Hayatımda gördüğüm en güzel konserdi. Yüreğime dokundu. 

Emina Stojakovic – Dallas: Sürprizlerle doluydu, dinleyiciler saatlerce ilgilerini taze tuttular. Sonuna kadar ayrılamadık.

Atilla Tuna – Houston: Çok güzeldi, bundan iyisi can sağlığı. Bu organizatörler becerileriyle her sene üstüne katarlar, mükemmellikte sınır yok, bunlarda da sabır çok!

Syed Shah – Austin: Bu kadar çaplı bir organizasyon hayal etmemiştim doğrusu. inanılmaz bir ilgi ve sevgi tufanıyla karşılaştık.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.