Azeri ve Ermeni sanatçılar Anadolu paydasında buluşacak

Azeri ve Ermeni sanatçılar Anadolu paydasında buluşacak

Bu hafta sonu Teksas’ın ve müziğin başkenti Austin’de, “Anadolu Mozaiği” konseri var. Teksas Üniversitesi (UT) bünyesindeki Müzik Topluluğu “Bereket” bu cumartesi müzikseverlere unutulmaz bir akşam yaşatmak için UT Bates Auditorium’da sahne alacak.
Raindrop Türkevi Vakfı ve Türkuaz Türk Korosu’nun da (Turqouise Turkish Choir) katkısıyla gerçekleştirilecek konserde Amerikalı müzisyenlerce Türk insanı için tanıdık sazlar çalınacak ve Anadolu’dan esintiler taşıyan türküler seslendirilecek.

Bereket Topluluğu’nun kurucusu Dr Sonia Seeman “Anadolu Mozaiği” konseri davetiyesi için Gaziantep’teki Zeugma Antik kentinden çıkarılan “Roman kızı” olarak bilinen dünyaca ünlü “Menad” mozaiğini seçtiklerini belirterek şunları söyledi: “Bu çok anlamlı bir sembol. Binlerce yıllık Anadolu tarihinin rengarenk sanat dokusunu, çok sesliliğini simgeliyor. Biz de bu düşünceden hareketle konser için Anadolu’nun zenginliğini yansıtan Türkçe, Farsça, Arapça, Azerice ve Ermenice eserleri seçtik. Bunun için New York’tan Ermeni jazz grubu “Transition” üyeleri Souren Baronian, Haig Manoukian ve Polly Tapia Ferber’i davet ettik. Bu konser sanatın politikadan farklı olarak, husumeti değil dostluk ve barışı teşvik ettiğini ortaya koyuyor ve Azeri bir bestekar ile Ermeni bir şarkıcıyı buluşturuyor. Etkinliğimizin diğer bir özelliği de eski ile yeniyi buluşturması. Bir taraftan klasikleşmiş asırlık eserler, diğer taraftan gelecek nesillere armağan edeceğimiz, tarihe kayıt düştüğümüz yepyeni eserlerle dinleyicilere bir sentez sunacağız.”

Şarkı sözlerinin Kırık Mızrap isimli şiir kitabından tercümelerini yapan Ortadoğu Çalışmaları Bölümü Hocası Dr Jeannette Okur iki yıldır Turkuaz korosuyla konserler verdiklerini hatırlatarak, “Müziği amatör bir ruhla zevk alarak yapıyoruz. Ama bilimsel bir mekanda ve akademik bir çatı altında, işin erbabı ile birlikte yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Şiirleri tercüme ederken taşıdıkları derin anlamı aynıyla yansıtmak kolay olmuyor, mümkün olduğunca anlam kaybını önlemeye çalıştım.” şeklinde konuştu.

Koroda şarkı söyleyen Osmanlı tarihi uzmanı Dr Linda Darling evrensel barış dili müziğin zıt kardeşleri bir araya getirebildiğini belirterek, “Bin yıllık birlikteliğin yeniden yeşermesine şahitlik ediyoruz. Aynı türkü Sarı Gelin’in Türkçe ve Ermenice okunuşunu icra ederek insanoğlunun aynı duygularla donanmış, sevgi dolu bir varlık olduğu gerçeğine işaret ediyoruz. Osmanlı tarihinde Ermeni toplumu Millet-i Sadıka, yani sadık millet (The Loyal Nation) diye anılırdı. Sadece Sarı Gelin türküsü bile iki toplumun 10 asır boyunca bir elin parmakları gibi bütünleştiğinin bir delilidir.” ifadelerini kullandı.

Eserleri notaya döken Azeri bestekar Dr. Ziraddin Taghiyev, şiirleri her okuyuşunda ayrı bir mana hissettiğini belirterek, “Müzik yoluyla bu veciz ve hikmetli sözlerin dillere pelesenk olmasını murad ettik. Sanat insanların gönlüne girmede en mühim ve tesirli bir yol. Biz de o yolda yürüyoruz.” dedi.
Taghiyev şunları ekledi: “Biz Azeri ve Ermeniler olarak komşuyuz ve öyle kalacağız! Aynı toprakta yaşıyoruz, aynı suyu içiyoruz, aynı çöreği yiyoruz. Kavgaya ne gerek var! Siyasetçiler gelir giderler. Mühim olan millettir, o kalıcıdır. Onlar halklara değmesinler, öz işleriyle meşgul olsunlar. Bizim de borcumuz halklar arasında sevgi ve dostluk oluşturmak. Sanat, ilim, iktisat ve medeniyet sahalarında münasebetleri inkişaf ettirmek.

Turkuaz Türk Korosu kurucusu Onur Kaya, konser için iki ayı aşkın bir zamandır hazırlandıklarını belirterek, “Dinleyiciler Anadolu’nun yüzyıllar boyunca biriktirdiği harika seslerden oluşan ahenk ve harmoni’yi dinleme şansına sahip olacaklar. Ve bu enfes musiki özellikle Türk Amerikan konuklarımızı kanatlandırıp Türkiye tarihininin yüzyıllara dayanan efsane ve sevgi hikayelerine götürecek.” diye konuştu.
Turkuaz Korosu ve Bereket Topluluğu geçen sene de “Kutsal Müzik” (Sacred Müzik) konseri ile üç semavi dine ait ilahileri seslendirerek tolerans, hoşgörü ve diyaloğun gerekliliğini vurgulamıştı.
Anadolu Mozaiği Konseri yeni bestelenen eserler “Izdırap” ve “Bu dünyaya sevmeye geldik” için premiyer gecesi olacak.
İşte Premiyer’i yapılacak eserler:
IZDIRAP
Izdırap, gece yarısında vuran gong gibi,
Tın tın öter, yüreğimi hoplatır âniden.
Eski hülyâlarım ki, yok hiçbirinin dibi,
Bağı kopmuş inciler gibi döküldü birden
Ey ızdırap; anladım ki herşey senin ile!
Sen Hakk’a giden yollarda vuslata vesile…
Izdırap, her gecede kendini hissettirir;
Söyler hep ayrı telden söylediği her şeyi..
Her ızdırap bir kısım ilhamlar da getirir,
Hatırlatır bizlere insanlığı sevgiyi.
Ey ızdırap; anladım ki herşey senin ile!
Sen Hakk’a giden yollarda vuslata vesile…
Ey Izdırap, Ey Izdırap, Ey Izdırap, ah ızdırap.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.