ABD’de ilk keskin nişancı katliamının 50. yılı

ABD’de ilk keskin nişancı katliamının 50. yılı

Elli yıl önce 1 Ağustos Pazartesi, 25 yaşındaki Charles Whitman isimli mühendislik öğrencisi ve eski asker, ateş gücü yüksek silahlar, hatırı sayılır bir cephane ile Teksas Austin Üniversitesi Kulesi’nin tepesine tırmandı ve aşağıda gezen insanları rastgele öldürmeye başladı.

Amerika’da kendi türünde ilk katliam olarak bilinen bu olayda Whitman 96 dehşet dakikası içerisinde aşağıdan gelip geçenlere ve öğrencilere ateş açarak 16 kişiyi öldürdü, en az 31 kişiyi yaraladı.

2007’de West Virginia Eyalet Üniversitesi’nde 32 öğrenci ve öğretim üyesinin öldürüldüğü katliama kadar da bu olay en büyük saldırıydı.

Austin’deki saldırı sonrası polis ve sağlık yetkilileri edindikleri tecrübeyle, Columbine, Virginia Tech Üniversitesi, Newtown ve Orlando gibi yerlerdeki benzeri katliam teşebbüslerinde karşı koyma tekniklerini geliştirdiler.

Yaşanan travma üzerine “Kule’deki Keskin Nişancı” kitabını yazan Gary Lavergne, “Ancak Charles Whitman Amerikan toplumuna gösterdi ki bu toplumun içinde katliam yapabilecek, insanları ve kendini öldürecek hasta tipler mevcut” dedi.

Lavergne şöyle devam etti, “Bu tarz bir olay o zamana kadar görülmemişti! Kendi türünün en büyük toplu katliamı oldu! Bir kişinin böyle bir suç işleyeceği aklımızın ucuna bile gelmezdi ama oldu.”

Whitman 1 Ağustos 1966 sabahı önce evinde annesini öldürdü. Sonra Güney Austin’deki evine gitti ve karısını Kathleen’i bıçaklayarak katletti.

Öğleden hemen önce kampüsteki kuleye gitti oradaki sekreteri ve birkaç ziyaretçiyi öldürdükten sonra kule içine yöneldi.

1 adet 30 kalibrelik M1 karabina ve 7 adet 6 mm Remington tüfek ve 700 mermi ile kulenin tepesine çıktı. Yerden 300 feet yükseklikten hedef gözeterek yaptığı atışlarını katliamı gerçekleştirdi. Uzmanlara göre attığı her üç mermiden birisi bir insana isabet etti.

Öte yandan gayet trajikomik bir şekilde katliam tarihiyle, öğrencilere silah taşıma ruhsatı veren kanunun yürürlüğe girmesi aynı güne, yani Pazartesi’ye denk geldi!

Birkaç profesörün 24 Ağustos’ta dersler başlamadan önce yasayı engellemek için federal mahkemeye bir şikayette bulunmaları başkentte ateşli tartışmalara neden oldu.

image-01-08-16-09-24-3

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.