Yezidiler Beyaz Saray önünde protesto gösterisi düzenledi

Yezidiler Beyaz Saray önünde protesto gösterisi düzenledi

ABD’de yaşayan Yezidiler, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Kuzey Irak’ta Yezidilerin çoğunlukta olduğu bölgelere saldırısını Beyaz Saray önünde protesto etti. Aşırı sıcak hava nedeniyle bazı protestocular baygınlık geçirdi. Bayılan protestoculara ABD Gizli Servisi müdahale etti. Trafiğe kapalı olan bölge yaşananlar sonrası insan geçişlerine de kapatıldı.

ABD’nin farklı eyaletlerinde yaşayan yaklaşık 300 Yezidi öğlen saatlerinde Beyaz Saray önünde bir araya geldi. Yezidiler, ABD yönetiminin IŞİD saldırıları sonucu Sincar dağlarında saklanmak zorunda kalan soydaşlarına yardım etmesini talep etti. “Ailemi kurtarın, Yezidi soykırımını durdurun, Kuzey Irak’taki Yezidiler acil yardım bekliyor, Yezidileri kurtarın” yazılı dövizler taşıyan protestocular, ‘Yardıma ihtiyacımız var’ çığlıkları attı.

Eylem sırasında ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’da gerçekleşen ulusal güvenlik toplantısında IŞİD’e karşı hava saldırısı düzenlenmesi seçeneğini değerlendirdiği haberleri geldi. Protestocular bu haber üzerine sevinç çığlıkları attı. Ardından sloganlarının yoğunluğunu daha daartırdı.

Bir süre sonra orta yaşlarda bir adam ve bir kadın protestocu sıcak havaya dayanamayarak yere yığıldı. Bayılan kişilere ABD Başkanı ve ailesini korumakla görevli Gizli Servis ekibi müdahale etti. Ekipler söz konusu gelişme üzerine protestocuları alandan uzaklaştırdı ve Beyaz Saray çevresini yaya geçişine kapattı. Bayılan kişiler daha sonra ambülansla hastaneye götürüldü.

Protestoyu organize edenlerden Basim Alali, Yezidiler olarak barışçıl bir toplum olduklarını belirterek ulusalarası topluma yardım çağrısı yaptı. Alali, Irak’ta kendilerine yönelik etnik bir kıyım yapıldığını belirterek devletlerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’den farklı bir çözüm bulunana kadar Yezidilere sınırlarını açması talebinde bulundu. Alali, “Yezidilerin durumu dehşet verici. Binlerce çocuk dağlarda. İnsanlar her gün her dakika ölüyor. Çünkü ne yemek ne de su var. Acilen harekete geçilmesine ihtiyacımız var. Lütfen.” şeklinde konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.