Yengeç sezonu toksinden dolayı erteleniyor

Yengeç sezonu toksinden dolayı erteleniyor

Yengeç sezonu California’da olduğu gibi Portland ve Washington eyaletlerinde de ertelendi.

Yetkililer her üç eyaletteki yengeçlerde de domoic asitin olarak bilinen toksinin yüksek oranda bulunduğunu belirttiler. Normalde toksin Pasifik Okyanusu’nda deniz yosunları tarafından üretiliyor, fakat bu yıl okyanustaki fazla ısınması nedeniyle deniz yosunlarının büyük çiçekleri daha çok toksin üretti. Bu sebepten kabuklu deniz hayvanları da normal seviyenin üstünde toksine maruz kaldı.

California eyaleti toksinin tehlikeli düzeyde bulunmasının ardından 15 Kasım’da açılması beklenen yengeç sezonunu erteledi. Washington ve Oregon’da ise tüm kıyılarda 1 Kasımda açılması beklenen sezon ertelenmişti.

Oregon’un Balıkçılık ve Vahşi Yaşam Bürosu yetkililerine göre bu gecikme, yapılacak olan testlerin ardından toksit seviyelerinin güvenli düzeye inmesine kadar devam edecek.

Dungeness türü yengeçleri yemek özellikle Şükran Günü ve yılbaşı için bir gelenek. 2014 yılında tüm Batı sahilinde Dungeness yengeç endüstrisi 170 milyon dolarlık gelir elde edilmişti.

Yetkililere göre, marketlerde ve restoranlarda satılan yengeçler yemek için güvenli. Ancak açıkta satılan yengeçlerin aylar öncesinden yakalanma, dondurucuda bekletilmiş olma veya başka yerden alınmış olma ihtimalleri var..

Domoic asit ve amnezik kabuklu toksini ağır hastalıklara hatta ölüme bile neden olabiliyor. Yüksek oranlı toksin taşıyan kabuklu deniz ürünlerini pişirmek ya da dondurucuya koymak onları yemek için güvenli hale getirmiyor.

Yengeçlerde bulunan toksin hayvanın bağırsaklarında ve kabuklarının arka kısımındaki yağ bölümünde birikiyor. Yetkililere yengeçleri yemeden önce bağırsaklarını ve yağlı bölümleri çıkarmanın daha güvenli olduğu uyarısında bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.