Virginia’da Suriyeli mülteciler için yardım seferberliği

Virginia’da Suriyeli mülteciler için yardım seferberliği

ABD’nin Virginia eyaletinde bölge belediyeleri ve Türk sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışması ile Türkiye’deki Suriyeli mültecilere 18 bin adet battaniye toplandı. Hizmet Hareketi’ne yakınlığı ile bilinen derneklerin yardımı olmasa böyle bir organizasyon yapamayacaklarını belirten Kuzey Virginia Bölge Belediyeler Komisyonu Başkanı G. Mark Gibb, “Bu, hayatımın en güzel profesyonel çalışması oldu.” dedi.

 

Yetkililer, battaniye seferberliğinin eyalette bu zamana kadar yapılmış en geniş katılımlı yardım organizasyonu olduğunu açıkladı. Yardım kampanyası fikri geçtiğimiz yıl ekim ayında Orta Atlantik Türkî Amerikan Dernekleri Federasyonu (MAFTAA) ve Amerikan Türk Dostluk Derneği’nin (ATFA) Türkiye’ye düzenlediği ortak kültür gezisinde ortaya çıktı. Gezi sırasında Adana’daki mülteci kampını ziyaret eden Virginia eyaletinin bazı bölge belediye başkanları ve eyalet ulaştırma bakanlarından oluşan grup, kamplarda gördükleri manzaradan etkilenerek mültecilere yardım etmek istedi. ATFA aracılığıyla Kimse Yok Mu yetkilileri ile tanışan belediye başkanları, battaniye yardımı tavsiyesi almalarının ardından harekete geçti. Kuzey Virginia’da başlatılan kampanya ile 3 hafta gibi kısa bir sürede 18 bin battaniye toplanıp mültecilere ulaştırıldı.

 

Yardım kampanyası hakkında Cihan Haber Ajansı’na konuşan Kuzey Virginia Bölgesel Belediyeler Komisyonu Başkanı G. Mark Gibb, 18 bin gibi yüksek bir rakama ulaşmalarına şaşırdıklarını ifade etti.

 

İnsanların yardım etme çabasının kendisini derinden etkilendiğini belirten Gibb’i en çok kızının verdiği battaniye duygulandığını aktardı. Gibb, anısını şöyle anlattı:

 

“Beni en çok etkileyen kızımın bana getirdiği bir miktar battaniyeydi. Bu battaniyelerin en üstünde şu an yetişkin bir kadın olan kızıma koleje giderken aldığım battaniye duruyordu. Andrea’ya sana aldığım battaniyeyi de mi gönderiyorsun diye sorduğumda aldığım cevabı hiç unutmuyorum. ‘Seni seviyorum ve bu battaniyeyi de seviyorum. Ama Türkiye’deki mültecilerin buna daha çok ihtiyacı var.’ İşte kampanyanın ruhunda bu düşüncenin yattığını düşünüyorum.”

 

“ONLARDAN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK”

 

Türkiye gezisinde ziyaret ettiği Türk ailelerinin misafirperverliklerine hayran kaldığını dile getiren Gibb, “Böyle bir kaşılamayı dünyanın herhangi bir yerinde göreceğimi sanmıyorum. Gerçekten inanılmazdı.” diye memnuniyetini dile getirdi. Hizmet Hareketi’ni yardım kampanyaları vesilesiyle daha iyi tanıma fırsatı yakaladığını aktaran Gibb, “İnanılmaz olduklarını düşünüyorum. Onlardan çok şey öğrendik. Farklı projelerde de birlikte çalışacağız ve bunu istiyoruz.” diye konuştu.

 

Kampanya aracılığıyla harika insanlarla tanıştıklarını açıklayan diğer belediye başkanları da kendileri ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Purcellville Bölgesi Belediye Başkanı Bob Lazaro, Hizmet Hareketi’nin ABD’de harika iş çıkarttığına işaret etti. Sandy Kasırgası ve Texas’taki dev yangında bunu gösterdiğini belirtti.

 

ATFA’nın kültür gezisinde Adana’ya çok dokunaklı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Lazaro, Ocak ayındaki ikinci ziyaretlerinde daha önce gördükleri mültecilerin bir çoğu ile tekrar görüşme fırsatı yakaladıklarını anlattı. Lazaro, geniş katılımlı bir yardım kampanyasında yer almaktan dolayı memnuniyetini dile getirdi.

 

VİRGİNİA’DA İLK DEFA BÖYLE BİR KAMPANYA YAPILIYOR

 

Loudoun Bölgesi Belediye Başkanı Scott York, “5 bin battaniye toplarsak şanslıyız diye düşünüyorduk.” dedi. Virginia’da ilk defa böyle bir kampanya yapıldığını belirten York, 18 bin sayısına ulaşmanın kendileri için büyük bir sürpriz olduğunu açıkladı.

 

MAFTAA Başkanı Mahmut Yeter, kampanyanın beklenenden büyük ilgi görmesinde ATFA ve MAFTAA’nın bölge insanının güvenini kazanmasının payı olduğunu bildirdi. Kampanyanın Türk toplumunun tanınmasına da yarar sağladığına dikkat çeken Yeter, “Belediye Başkanları ofislerinde toplanılan battaniyelerin hepsinin fotoğrafını çekerek facebook ve twitterda yayınladılar. Bunların hepsinde biz bunları Türk toplumu ile beraber yapıyoruz. Hep beraber organize olduk diyerek Amerika toplumuna bunu bildirmiş oldular.” dedi.

 

Yardım kampanyasına bölgedeki Türk okulu Pinnacle Academy de dahil oldu. Okul öğrencileri, kendi aralarında 600 battaniye topladı. Veliler de para yardımında bulundu. Pinnacle Academy Müdürü Mustafa Akpınar, Kampanyayı Eyalet Valisi’nin de desteklediğini ve katılımcıları teşvik eden bir mektup yazdığını ifade etti.

 

Yardım kampanyası, Uluslararası Virginia Üniversitesi ve Kuzey Virginia Bölge Belediyeler Komisyonu tarafından da ödüle layık görüldü.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.