Türkçe Olimpiyatları ABD’yi salladı

Türkçe Olimpiyatları ABD’yi salladı

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için Amerika’dan Türkiye’ye gidecek ekip içinde yer alacak Doğu Yakası finalistleri muhteşem bir şölenle belirlendi. New Jersey’deki Felician College Auditorium’da gerçekleşen, organizasyonda yüzlerce öğrenci birinci olmak için kıyasıya yarıştı. Katılımın fazla olmasında dolayı çok sayıda davetli salona alınamadı. Nurefşan Eygören ve 2011’de yapılan 9’ncu Türkçe Olimpiyatları’nın şiir dalı birincisi Gürcistanlı Leila Kurbanova’nın sunduğu programı seyreden yüzlerce insan, Türkçe yeteneklerini sergileyen öğrencileri ayakta alkışladı.

New Jersey Türk Kültür Merkezi (TCC) tarafından düzenlenen elemeler kapsamında New York, New Jersey, Massachusetts, Connecticut, Pennsylvania gibi eyaletlerden gelen onlarca öğrenci, şarkı, şiir ve halk oyunlarındaki yeteneklerini ile seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Programın açılış konuşması yapan TCC New Jersey Başkanı Oğuzhan Şentürk, Türkçe dilini dünya geneline yayan ve özveri çalışmaları sergileyen bütün öğretmenleri tebrik etti. Öğrencilerde çok tatlı bir heyecan gördüğünü belirten Şentürk, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

‘TÜRKÇE OLİMPİYATLARI İSLAMA VE İNSANLIĞA SEVGİYE MUHABBET ISINDIRMA FAALİYETİ OLARAK BAKIYORUM”

 
Finale katılan hocaların hocası olarak bilinen, tefsir uzmanı emekli Müftü Yahya Alkın, Türkçe olimpiyatlarının İslam’a, insanlığa,sevgiye ve  muhabbete ısındırma faaliyeti olarak gördüğünü söyledi. Bu faaliyetelere çok geniş dairede bakmak gerektiğini belirten Alkın Bunları islamiyetin Kur’an-ı Kerim’in hakim olduğu toplum içerisinde değerlendirmek yanlış olur. Dünya çapında yapılan bu hizmet içerisinde  İslamın içinde ve dışında olan birçok yavrularımızı evlatlarımızı, İslami değerlere Kurani, insani değerlere alıştırmak sevdirmek ve ısındırma faaliyeti olarak bakıyorum.”dedi. İslamiyette müellefe-i kulüb’ün olduğunu ve bunun . Resulallah (SAV) tarafından da tatbik edildiğini hatırlatan Yahya Alkın hocaefendi şöyle devam etti: “Kura’n-ı Kerim’in Tövbe süresinin 60. ayetinde bu geçer. İslama ısındırıması gereken insanlara Resullah efendimiz (SAV) Allah’ın emri ile birçok maddi mallardan ganimetlerden zekatlardan vermek süretiyle onları İslamiyete ısındırmışlar. İslama ısınmak süretiyle İslam’a büyük hizmet etmişlerdir. Bugün dünyanın farklı yerlerinde yapılan bu hareketler, birçok kabiliyetlerin ortaya çıkmasına, islama gönül vermesine, islami değerlere bağlanmasına, insanlığa hizme etmesine vesile etmesine inanıyorum. Tebrik ediyorum Allah muvaffak etsin inşallah.”

Şiir katagorisinde birinci olan Mannela Iparraguirre dereceye girdiği için çok mutlu ve heyecanlı olduğunu söyledi.  Annesi Ann Iparraguirre, yıllar önce öğrenci değişimi programı ile Türkiye’ye gittiğini ve orda Türk ailesi edinmenin mutluluğunu anlattı. Kızının 43 yıl sonra Türkçe şiirde birinci olmasının kendisini çok sevindirdiğini belirten anne Iparraguirre “Amerika’da  önemli şeylerden bir tanesi, insanların bir araya gelerek yaşaması. Ama önemlisi farklı toplumdan insanların  bir araya gelerek  kalplerini ve kültürlerni paylaşması. Türkçe olimpiyatlarıda bunu yapıyor. Şiir, dans, şarkı aracılığı ile kalpler bir araya geliyor.”şeklinde duygularını dile getirdi.

Folklor göstersinde birinci olan öğrencilerden İlayda Yılmaz, çok mutlu olduklarını, arkadaşlarınında Türkçe’yi öğrenmeye çalıştığını ifade etti.

Şölene South Jersey’den katılan Uğur Özdemir bir milleti millet yapan en iyi unsurlardan birinin dil olduğunu ifade ederek ”  Türkçemiz çok önemli. Türkçeyi ABD’de öğretmeye çalışan fedakar öğretmenlere çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel bir gün yaşadık.”dedi.

Yarışmada derece alan öğrenciler isimleri şöyle;

Halk Dansları dalında New Jersey’in Passaic şehri “Yeşil Ördek” oyunu ile birinci, Paterson, Bodrum yöresi ile ikinci ve Bergen şehri Ege Yöresi ile üçüncü oldu.

Ana dilde şiir kategorisin birincisi Brooklyn Amity School öğrencisi Zeynep Akpınar’ın seslendirdiği Can Dündar’ın  “Bir Dostu Olmalı İnsanın” adlı şiiri dinleyenlerin büyük beğenisini kazanırken  Türkçe şiir kategorisinde de Osman Sarı’nın “Önde giden atlılar” şiiriyle Pioneer Academy öğrencisi Mannela Iparragirre birinci oldu.

Türkçe şarkı kategorisinde Pioneer Academy öğrencisi Meryem Konhodzic Kalp kalbe karşı derler adlı şarkıyla birinci olurken İngilizce şarkı kategorisinde  New York’tan Tunasia Hurt, Rusça şarkı kategorisinde  Brooklyn Amity School’dan Ogulshat Amanova, Çince şarkı kategorisinde  Pennsylvania’ dan Madeline Miller,  İspanyolca şarkı kategorisinde New Jersey’den Alexander Harris birinci oldu.

Dereceye giren öğrenciler, 10 Nisan’da New York’ta yapılacak olan tören ile ödüllerini alacak.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.