Sahte üniversite üzerinden öğrencilere vize alan çete çökertildi

Sahte üniversite üzerinden öğrencilere vize alan çete çökertildi

ABD Federal Araştırma Bürosu (FBI) ekipleri, hayali bir üniversite üzerinden öğrencilere vize sağlamaya çalışan çeteyi çökertti.

University of Northern New Jersey isimli ile kurulan hayali bir üniversite üzerinden ABD’ye gelmek isteyen öğrencilere para karşılığından ‘öğrenci belgesi’ veren 21 kişi tutuklandı.

Üniversite adına kurulan web sitesi ve Facebook hesabından yapılan duyurularla kendinden bahsettiren University of Northern’in sahte olduğu ortaya çıktı. Üniversitenin internet sitesinde Harrison, Hoboken ve Morristown bölgelerinde de kurumlarının olduğunu duyurmuştu. Öğrenci ve çalışma vizesi almak isteyenlerin hedeflerine koyan 21 kişilik ekip, öğrenim bedeli olarak 12 bin 620 dolar talebinde bulunduğu ortaya çıktı.

7 lisans ve 9 yüksek lisans programına sahip olduğunu belirten çete toplamda 1076 öğrenciye ‘öğrenci vizesi’ almayı başarmış. FBI’ın olaya el koyması ile birlikte siteye ait web sitesi ve Facebook hesapları kapatıldı. 

New Jersey Federal Başsavcısı Paul J. Fishman, sahte üniversite evrakı düzenleyerek uluslararası öğrencileri kandırmak suçundan tutuklanan isimlerin birçoğunun Amerikan vatandaşı olduğunu söyledi.

Başsavcı, tutuklananların 6’sının New York’un Queens şehrinden olduğunu bilgisini verdi. Hayali üniversite üzerinden vize alan 1076 öğrenci ise tutuklanmadı. Çoğu Hindistan ve Çin’den olan öğrencilerin vizeleri iptal edilerek sınır dışı edilecek. Çetenin öğrenci vizesinin yanında çalışma vizesi almak içinde sahte evraklar düzenlediği belirtildi.

İç Güvenlik Bakanlığı verilerine göre ABD’de toplam 1,2 milyon yabancı öğrenci eğitim görüyor. Bakanlık verilerine göre öğrencilerin birçoğu Asya ülkelerinde geldi. New York Üniversitesi’nde toplam 13 bin 800 öğrenci aldıkları ‘öğrenci vizesi’ sayesinde eğitim görüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.