Preet Bharara, hukuk öğrencilerine kendi hayat hikayesini örnek verdi

Preet Bharara, hukuk öğrencilerine kendi hayat hikayesini örnek verdi

İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın tutuklatan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara, hukuk fakültesinden mezun olan öğrencilere kendi hayat hikayesini örnek verdi.

New Jersey’deki Seton Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin diploma törenine katılan Bharara, babasının 76 yıl önce İngiliz kolonisi olan bir bölgede doğduğunu ve daha sonra ABD’ye nasıl geldiğini anlattı.

40 yıl önce babasının genç eşi ve çocukları ile ABD’ye geldiğini hatırlatan Bharara, “Şuan karşınızda konuşan kişinin ana dili İngilizce bile değildi. Ama şimdi nasıl olduysa dünyanın finans merkezi olan bir yerde federal kolluk kuvvetlerinin başında görev yapıyor” dedi. Başsavcı Bharara, kendisinin New Jersey’de büyüdüğünü ve ilk hukuk kariyerine bu eyalette başladığını söyledi.

PUNJAB’TAN NEW YORK’A

Bharara, Hindistan’ın Punjab eyaletinden buraya gelip podyumda konuşan birisi olarak, bu durumun mütevazi gücünün çok ötesinde olduğunun söyledi. Başsavcı öğrencilere hitaben, “Ben yapabildiysem, birileri de bir şeyler yapabilir. Şimdi doğal olarak hem geçmişimize hem de önümüze bakma zamanı. Siz önerim kendi içinize bakın. Umarım iyi bir vatandaş ve iyi bir hukukçu olursunuz” diye konuştu.

bassavci bhararaBaşsavcı, “Kendinize samimi olarak bir şans verin, mücadele edin ve açık görüşlü olun ama buna rağmen yargıdaki ilk işinizde mutlu değilseniz, siyasiler, diğer insanlar ve mesleğin zorluklarına katlanamadıysanız mesleğinizi değiştirdin. Birçok insan tanıyorum, çok tartışmalar yaşadığı için yargıdan nefret edebiliyor. İşinizi sevemiyorsunuz, başka işler yapabilirsiniz” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Erkek kardeşinin de New York’taki Columbia Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğunu hatırlatan Bharara, kardeşinin daha sonra hukukçu olmadığını, internetten bebek bezi sattığını anlattı.

Başsavcı, kardeşinin bebek bezi satışları yaptığı internet sitesini Amazon’a 540 milyon dolara sattığı örneğini anlatarak, hukuk fakültesi mezunlarının yargının dışında da çalışabileceği tecrübesini paylaştı.

“Bazı insanlar hukukçulara, ‘siz iş dünyasında başarılı olamazsınız, girişimci olamazsınız’ gibi kısıtlı bilgilerle uygun bir kutunun içine koyabileceğine” dikkat çeken Bharara, “Bunlar insanların genelde yapabildikleri şeylerdir. Bunlar insanların kötü alışkanlıklarıdır. Bazıları sınırlı bilgilerle insanların ne yapabileceklerini öğrenmeden onları yaftalayabiliyor. Biz rastgele bilgilerle, insanları küçük küçük kutulara koyarak özellikle bizden farklı insanları küçümseyebiliyoruz” dedi.

HUKUKÇUNUN EN ÖNEMLİ GÖREVİ DİNLEMEKTİR

“Hukukçunun en önemli görevi konuşmaktan ziyade dinlemektir” diye Başsavcı Bharara, “İyi bir hukukçu olmak istiyorsanız çalışın ve nasıl konuşacağınızı iyi bilin ama mükemmel bir hukukçu olmak istiyorsanız çalışın ve insanları nasıl dinleyeceğinizi iyi öğrenin. Hem sorgulamada hem de müşterileriniz ile görüşürken iyi dinleyin, sessizliğinizi koruyun. Bunun yanında hasımlarınızın yeteneklerini göz ardı edip, küçük görürseniz, kaybedersiniz” diye konuştu.

ZARRAB SORUSUNA: HERŞEY ADALET İÇİN

Başsavcı, program sonrası Türk gazetecilerin, “Zarrab davasına Türkiye’den yeni dosyalar ilave edecek misiniz?, Türkiye’deki hukukçu adaylara bir mesajınız var mı?” şeklindeki sorularına “Her şey adalet için” karşılığını verdi.

Seton Hall Üniversitesi, Başsavcı Preet Bharara’ya fahri doktora unvanı verdi.

Bharara’nın katılımcılara yaptığı konuşmada uzun süre ayakta alkışlandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.