‘Pedallı taksi’ sürücüleri, polisin sıkı denetiminden şikayetçi

‘Pedallı taksi’ sürücüleri, polisin sıkı denetiminden şikayetçi

New York’ta genellikle turistlerin tercih ettiği ‘pedallı taksi’ (pedicab) kullanıcıları, son zamanlarda polisin verdiği trafik cezalarından şikayetçi.

Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte New York’a gelen turist sayısına bağlı olarak pedicab’lere olan ilgi artıyor. Aralarında çok sayıda Türk’ün de bulunduğu pedallı taksi sürücüleri, gün boyunca Central Park, Columbus Circle ve Broadway tiyatrolarının olduğu bölgeler başta olmak üzere şehrin en işlek caddelerinde müşteri arıyor. Bazı pedicab sürücüleri Bruce Willis, Al Pacino, Robert De Niro gibi ünlü sinema oyuncularını bile New York’ta gezdirmiş.

Son yıllarda pedallı taksi sayısının artması üzerine pedicab kullanma şartlarını zorlaştıran New York Belediyesi, trafik kurallarını ihlal eden ve şartları yerine getirmeyen şoförlere 150 dolar gibi yüksek cezalar veriyor. Polis, pedallı taksi kullanıcılarına, önceki dönemlere kıyasla çok daha az müsamaha gösteriyor.

Önceden herhangi bir fiyat tarifesi yokken, yeni kurallara göre pedicab ile 1 dakikalık seyahatin ücreti en fazla 3 dolar olarak belirlendi.

Central Park’ta çalışan Türk sürücüler, basın mensuplarına konuşmaktan çekinirken, son zamanlarda Amerikan basınında ‘pedicab sürücüleri turistlerden çok fazla para alıyor’ iddialarını yansıtan haberlerden dertli.

4 yıldır Central Park’ta ‘pedallı taksi’ kullanan Senagalli Ahmet (Soy ismini vermek istemiyor) polislerin sıkı denetiminden şikayetçi. İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi’nde okuduktan sonra New York’a gelen Ahmet, kısa sürede para kazanabilmek için pedicab işine başmış. Yıllar geçtikçe New York belediyesinin düzenlemeleriyle her geçen gün biraz daha zorlaşsa da aynı işi yapmaya devam ediyor. İlk zamanlarda iyi para kazandığını belirten Ahmet, son zamanlarda işlerin azaldığını ancak herşeye rağmen bu işi yapmaya devam edeceğini söylüyor.

Türklerin ve Rusların çoğunlukta bulunduğu Pedicab işinden çok sayıda insanın ekmek yediğini hatırlatan Sengalli sürücü, “Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Artık o kadar değil. Polisler pedicap sürücülerini çok sık kontrol ediyor. Müsamaha göstermiyor. En küçük bir hatada ceza veriyorlar. Çalışanların büyük bir kısmı oturuyor, işler eskisi kadar yoğun değil.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.