New York’u sarsan istifa

New York’u sarsan istifa

New York Polis Departmanı (NYPD) Emniyet Müdürü Bill Bratton gün sonunda istifa edeceğini söyledi.

ABD’nin en tanınan polislerinden biri olan Bratton 2013 yılında NYPD Emniyet Müdürü olarak ikinci defa seçilmişti. Bratton’un istifa açıklaması Pazartesi günü başlayan New York Belediye Binasını Kapat (#ShutDownCityHallNYC) eyleminin ardından geldi.

Siyahi Hayat Önemlidir’e (Black Lives Matters) bağlı Millions March NYC tarafından organize edilen protestoda, eylemciler NYPD tarafından siyahların hayatına önem verilmediğini belirtmiş ve Bratton’un istifasını istemişti.

Yapılan açıklamada bunun Bratton’un şahsı ile ilgili olmadığı ancak New York’ta polislerin hayatının her zaman siyahilerden önemli olduğu ifade edilmişti.

Eylemciler ayrıca 1990’lardan beri uygulanan “kırık camlar” (broken windows) politikasının son bulmasını istiyor. Küçük suçların büyüklere imkan sağladığı yönündeki bu politika nedeniyle, sokakta grafiti çizen, kamuya ait yerlere zarar veren kişiler hızlıca tutuklanıyordu. Ayrıca arabaları durdurup, camlarını silip para isteyen evsizler de bu politikanın sonucunda polislerce gözaltına alınıyordu.

İlk başta oldukça popüler gören politikanın artık büyük suçlar ile ilgilenilmesini engellendiği gerekçesiyle kaldırılması isteniyor.

Eylemcilerin bir diğer isteği ise NYPD’ya yapılan finansal desteğin kesilerek bu paranın azınlıklar ve çalışan kesime dağıtılması.

Pazartesi günü başlayan eylemin uzaması durumuna karşın yiyecek poşetleri hazırlanmış ve Belediye Binası civarındaki Starbucks ve diğer işletmeler tuvaletlerini eylemcilere açmışlardı.

Organizasyon ekibi ise destekçilerinden çadır getirmemelerini istemişti. Özellikle Wall Street İşgali (Occupy Wall Street) sırasında çadırlarda pek çok cinsel suç ihbarı geldiği için artık uzun sürecek eylemlerde çadır getirilmemesi isteniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.