New York’taki Uber şoförleri protestoda

New York’taki Uber şoförleri protestoda

Taksilere alternatif olarak çıkan ve oldukça hızlı büyüyen Uber şirketi ile çalıştıkları şoförler arasına kara kedi girdi.

Uber’in şoförlere ödediği payı yüzde 15’e indireceğini açıklamasının ardından ilk olarak Super Bowl günü eylem yapan şoförler hafta içi yeniden seslerini duyurmaya çalıştı.

Özbek, Tacik, Rus, Kenyalı, Sırp ve Bangladeşli şoförler New York’ta Uber’e, “Biz olmazsak sen de olmazsın” mesajı vermeye çalıştı.

Gineli bir göçmen olan Abdoul Diallo’nun sözcülüğünü yaptığı şoförler, tam zamanlı çalıştıkları halde kendilerine ödenen paranın kısılmasına karşı çıkıyor.

Değeri 60 milyar dolar olan Uber esasında bir uygulama. Arabası olan ve şoförlük yapmayan kişiler ile taksiden daha ucuz bir şekilde seyahat etmeyi amaçlayan yolcuları birleştiriyor. Uber kullanan kişiler ödemeyi şoföre değil uygulamaya yapıyor. Uber de belirlediği payı şoföre ödüyor.

Ancak protesto yapan şoförler arabaların kendilerine ait olduğunu, benzini kendilerinin aldıklarını, arabanın bakımını ve sigortasını kendilerinin ödediğini söylüyor.

2014 baharından 2015 baharına dört katı büyüyen ve her hafta 30 bin yeni müşteri kazanan şirketin bu dinamik gelişimi arkasında kendilerinin olduğunu belirten şoförler, yapılan kısıtlamanın geri alınmasını istiyor.

Uber New York’un Genel Müdürü Josh Mohrer ise fiyatları indirmelerinin daha fazla müşteri getirdiğini ve böylece şoförlere yazdıkları çeklerdeki miktarın arttığını iddia ediyor.

Mohrer, “Fiyatları indirmenin daha çok kazandırdığını düşünmek biraz zor ancak gerçek bu” diyerek şoförlerin yaptıkları protestonun esasında yanlış olduğunu belirtiyor.

Diallo ise Uber’in uzun vadeli politikasını yavaş yavaş hayata geçirdiğini ve şoförlere eskisi gibi iyi davranmadığını belirtiyor.

Diallo ilk zamanlar Uber’in oldukça cazip olduğunu, arabasının taksitlerini ödediği halde eline para kaldığını belirtiyor. Ancak 2014 yılında şirket önce verdiği oranı yüzde 20’ye düşürdü. 2015’de ise Uber Black ile lüks araba, Uber X ile de daha ucuza gitmek isteyen yolculara hitap etmeye çalıştı. Diallo şirketin bu politikaları yüzünden zaten çok sayıda şoförün çalıştığını ve artık eskisi kadar para kazanamadıklarını belirtiyor.

İki yıl önce Uber’in Başkanı Travis Kalanick esas politikasının bir gün şoförsüz araç filosuna sahip olmak olduğunu söylemişti.

New York’ta Uber’e üye 34 bin şoför bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.