New York’taki faytoncular atların şehirden kaldırılmaması için 40 bin imza topladı

New York’taki faytoncular atların şehirden kaldırılmaması için 40 bin imza topladı

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio’nun şehirdeki faytonları kaldıracağı iddiaları tepkilere neden oldu. New York’la adeta özdeşleşen faytonların kaldırılmaması için harekete geçen at sahipleri 40 bin imza toplayarak Başkan De Blasio’nun kapısını çaldı. New York’ta yayın yapan Daily News gazetesinin başlattığı imza kampanyasına destek veren at sahiplerinden Ahmet Bilici, haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Toplanan imzaları belediye başkanlığı makamına götürdüklerini ancak bir muhattap bulamadıklarını belirten Bilici, insanların at sahiplerini desteklediklerini söyledi.

Faytoncuların yaklaşık 156  yıldır New York’ta bulunduğunu belirten Bilici, Başkan De Blasio’nun faytonları kaldırıp yerine elektrikli arabaları koymayı plandığını söyledi. Faytonla gezmenin Central Park için özel bir aktivite olduğunu ifade eden at sahibi Bilici “ 300-400 aile bu işten geçimini sağlıyor. Turistlerin Central Park’ta faytonla gezmesi onlara büyük bir keyif veriyor. Bu hizmetin engellenmemesi gerekiyor.” diye konuştu. Başkan De Blasio’nun seçim çalışmaları sırasında hayvan haklarını koruma derneklerinden 1.3 milyon dolar bağış aldığını, bu nedenle faytonların yasaklamayı planladığını iddia eden Bilici “Atlarımıza çok iyi bakıyoruz. Atların birçok insandan daha iyi yaşantıları var. Her türlü sağlık kontrölünden geçiyor. Atları belli çalışma saatlerinin dışında çalıştıramazsınız. Belli kurallar var. Tatil hakları var. Atları yılın belli dönemlerinde çitfliğe gönderiyoruz. Belirlenen çalışma saatlerinin dışında atları çalıştıramıyorsunuz. Yani atlara çok iyi bakıyoruz. Faytonculuğun devam etmesi için elimizden geleni yapacağız.” diye konuştu.

Başkan Bill de Blasio, seçim çalışmaları sırasında New York’daki faytonların kaldırılacağını ifade etmişti. Belediye yetkilileri ise faytonların zaman zaman kazalara sebebiyet verdiğini bununda yayalar için tehlikeli bir durum olduğunu  söyledi. Yetkilier, Başkan De Blasio’nun atları sokaklardan çekmek için birkaç planı olduğunu belirtti ancak, ne yapacağı ile ilgili net bir bilgi vermedi.

Central Park’ta adeta bir simge haline gelen faytonçuluk, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. New York şehrinde sadece 68 fayton plakası var. Başta İrlandalılar olmak üzere birçok farklı milletten çok sayıda at sahibi geçimini faytonculuk ile sağlıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.