New York’ta nur aşkıyla farklı bir iftar deneyimi

New York’ta nur aşkıyla farklı bir iftar deneyimi

Marilyn Perez-Uncal New Yorklu bir film sanatçısı. Yıllar önce “görünmeyeni görünür yapabilme arzusu” ile New Yorklu sanatçıların vazgeçilmez mekanı Tribecca’da dolaşırken rastlantı sonucu bulduğu Nur Aşkı Cerrahi Dergâhı’nın şimdilerde müdavimi.

Perez-Uncal, dergâhın çorbasını tadanın hayatın sunduğu lezzetlere farklı bir açıdan bakmaya başladığını söylerken Manhattan’da bulunan Nur Aşkı Cerrahi Dergâhı, Ramazan boyunca her Perşembe ve Cumartesi akşamı halka açık iftarlarla farklı bir iftar deneyimi yaşamak isteyenleri ağırlıyor. İftar menüsünde her daim çorba bulunuyor!

Karagümrük’teki Cerrahi Tekkesi’nin hocası Muzaffer Özak’ın 1980’lerin başında çıktığı Avrupa turunun ardından Amerika’ya geçerek New York’ta kurduğu dergâha adımını atar atmaz, “İslam berrak bir sudur, içine döküldüğü her bir kabın şeklini ve rengini alır” sözünün özünü hemen kavramak mümkün. Farklı etnik geçmişlerden, rengarenk bir cemaati kucaklayan dergah, adeta hoşgörünün ev sahibi.

IMG_1491Dergahta, oruçlarını hurma ve su ile birlikte açan cemaat önce akşam namazlarını kılıyor ardından ibadet edilen mekanın hemen üst katında bulunan odada hep birlikte iftar yapıyor.

İftarı def eşliğinde İngilizce söylenen ilahiler ve toplu olarak yapılan zikr takip ediyor. Bu faslın devamında ise teravih namazı kılınıyor.

New York merkezli Nur Aşkı Cerrahi Tarikatı’nın şeyhi,Fariha el Cerrahi adında bir hanım. Aslen Houstonlu Katolik bir ailenin kızı olan Şeyhi Fariha el Cerrahi, 29 yaşındayken Cerrahi Şeyhi Muzaffer Özak ile tanışmış ve aynı yıl, onun halifesi Lex Hixon’un (Şeyh Nur el Cerrahi) müridi olarak İslamı seçmiş.

Şeyhi Fariha, 1995’de Hixon vefaat ettiğinden beri New York’taki Farah Mescidi’nde her Perşembe zikirleri yönetiyor.

Nur Aşkı Cerrahi Dergâhı’nın ABD içinde ayrıca Washington, Atlanta ve Kansas gibi şehirlerde merkezleri olduğu gibi güneyde Meksika, Brezilya ve Arjantin’de de kolları bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.