New York ve çevre eyaletleri korkutan patlama

New York ve çevre eyaletleri korkutan patlama

New York şehrine yalnızca 25 mil (42 km) uzaklıkta bulunan Indian Nükleer Enerji Santrali’ndeki patlama bölgede yaşayan 20 milyon insana korkulu anlar yaşattı.

New York eyaleti yerleşkelerinden Westchester sınırları içerisinde bulunan nükleer santralinde trafonun patladığı ve nükleer reaktörlerde herhangi bir zararın olmadığı belirtildi. Patlama sonunda santralde bulunan dört reaktörden üçünün kapatıldığı, dördüncüsünün ise kontrol altında çalışmaya devam ettiği aktarıldı.

New York şehri ile Westchester yerleşkesinin yüzde 25 elektrik ihtiyacını karşılayan Indian Nükleer Enerji Santralinin 50 mil (80km) çevre alanında 20 milyon insan yaşıyor. ABD’deki nükleer santraller içinde en eski ve güvenlik açısında sıkıntılı olarak değerlendirilen Indian Nükleer Enerji Santrali’ndeki patlama akşam 18:00 sularında meydana geldi. Patlamadan sonra siyah dumanların yükselerek havaya karıştığı gözlemlendi. Yetkililer halk saglığını tehdit edecek bir durumun olmadığı, santralde herşeyin kontrol altında olduğu açıklamasını yaptı.

KORKULACAK BİR DURUM YOK

Bölge polis şefi yerel WNBC televizyon kanalına yaptığı açıkalmada, “Indian Nükleer Santrali güvenli, yalnızca trafoda patlama oldu. Halk için tehlike arz edecek bir durum sözkonu değil, işçiler de güvende. Santralde herşey normal seyrinde çalışmaya devam ediyor’’ dedi.

Santralin bağlı olduğu Entergy şirket sözcüsü Jerry Nappi, üç reaktörün kapatıldığını, birisinin ise çalışmaya devam ettiğini belirterek, reaktörlerin patlamadan zarar görmediğini dile getirdi.

Uzmanlar, trafo patlamasından kaygılanılmaması gerektiği zira her yıl 3 veya 4 dört defa trafo patlaması olayının santralde vukuu bulduğuna işaret etti.

Indian Santralinde 2010 yılında da bir trafoda patlama nedeniyle gündeme gelmişti. Indian Nükleer Enerji Santarli ile ilgili asıl tartışma ise 2011 yılında Japonya’yı vuran tsunami ve deprem felaketi sonrasında Fukişima Nükleer santralinde yaşanan patlamalar nedeniyle gündem olmuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.