New York polisi sokak ortasında adam öldürdü

New York polisi sokak ortasında adam öldürdü

New York polisi, gözaltına almak istediği astım hastası bir vatandaşın ölümüne neden oldu. Bandrolsüz sigara sattığı iddiasıyla tutuklanmak istenen Eric Garner (43), arbede esnasında nefessiz kalarak hayatını kaybetti. Garner’ın boğuşma esnasında polisleri bir kaç kez “Nefes alamıyorum” diye uyardığını gösteren video büyük tepkiye neden oldu.

Olayı an be an görüntüleyen bir görgü tanığının paylaştığı videoda, çevresinde ‘Kibar dev’ ya da ‘Dev E’diye anılan 181 kg (400 pound) ağırlığındaki Garner bir süre polislerle ağız dalaşında bulunuyor. Altı çocuk babası ve bir torun sahibi Garner, kendisini kaçak sigara satmakla suçlayan güvenlik güçlerine, “Ben hiç bir şey yapmadım. Sadece işimin derdindeyim. Beni ne zaman görseniz, bir şekilde bulaşıyorsunuz. Bundan artık bıktım, usandım… Lütfen beni yalnız bırakın” diyor. Polisler yine de Garner’ı yakalayıp yere yatırarak kelepçe takmaya çalışıyor. Bu esnada bir polisin şüphelinin boğazını sıkıca kavradığı görülüyor. Defalarca “Nefes alamıyorum” diye bağıran astım hastası Garner’ın bu uyarısı dikkate alınmayınca 43 yaşındaki adam olay yerinde hayatını kaybediyor.

NEW YORK BELEDİYE BAŞKANI BILL DE BLASIO TATİLİNİ ERTELEDİ

Perşembe günü meydana gelen olayın görgü tanıkları olay sırasında Garner’ın ne elinde ne de arabasında kaçak sigara bulunmadığını söyledi. New York’un çiceği burnunda belediye başkanı Bill de Blasio ise konuya müsamahalı yaklaşmayacağının sinyallerini verdi. Olay üzerine dün ailesiyle birlikte yapmayı planladığı 10 günlük İtalya tatilini iptal eden De Blasio, Garner’ın ailesi için bir başsağlığı mesajı yayınladı. De Blasio, Garner’ın yakınlarına olayın sonuna kadar araştırılacağı sözünü verdi.

NYPD Polis Müdürü Bill Bratton de Garner’ın ölümü için bir açıklama yaptı. “Her can kaybı bir trajedidir.” diyen Bratton, olayın üzerine ‘akıllarda hiçbir soru kalmayacak şekilde’ gidileceğini söyledi. Bazı polis yetkilileri ise Garner’ın daha önce kaçak sigara satma suçundan bir çok kez tutuklanandığına işaret etti.

New York Şehri’nin Staten Islands semtinde yaşadığı belirtilen Garner’ın ölümü insan hakları savunucularını da harekete geçirdi. NYPD’nin siyahilere karşı gösterdiği sert tutumu eleştiren sivil toplum kurulşları Garner’ın ne ilk kurban olduğunu ne de son olacağını savundu. Hafta başında, bundan 50 yıl önce yaşadığı apartmanın önünde beyaz bir polis memuru tarafından öldürülen James Powell (15) adlı genç törenlerle anılmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.