New York belediyesi, göçmenlik reformu için kolları sıvadı

New York belediyesi, göçmenlik reformu için kolları sıvadı

New York Belediyesi Göçmenlik İlişkileri Departmanı Müdürü Nisha Agarwal, ABD Başkanı Barack Obama’nın göçmenlik yasası ile ilgili kararnamesinin hayata geçer geçmez, şehirde yaşayan göçmenlere bilgi edinmeleri konusunda yardımcı olacaklarını söyledi. New York Şehir Üniversitesi (CUNY) Gazetecilik Fakültesi bünyesinde bulunan Cemiyet ve Etnik Medya Merkezi (CCEM) tarafından düzenlenen programa katılan Agarwal, reformun kabul edilmesini öngördüklerini ve bu konuda çalışmalara başladıklarını belirtti.

New York belediyesi, Obama’nın göçmenlik yasasını destekleyerek bununla ilgili şehirde bulunan bütün kaçak göçmenlere yardımcı olmak için kolları sıvadı. Kararın olumlu sonuçlanmasını bekleyen Nisha Agarwal, sivil toplum örgütleri ile birlikte bilgilendirme programları düzenleyeceklerini belirtti. Önemli olanın reform programının hayata geçmesinden sonra göçmenlerin bu durumdan nasıl etkileneceğini öğrenmesi olduğuna dikkat çeken Agarwal, “İnsanların yeni reform konusunda yanlış yönlendirilmesi hatta dolandırılmaması için çalışacağız. Program ile ilgili göçmenler yanlış bilgilendirilebilir veya yüksek paralar karşılığında hukuki danışmanlıklar verilebilir. Bu konuda dikkatli olunması gerekir.”diye konuştu.

Çalışmaların ilk ayağı olarak 12 Nisan’da New York’ta yasal statüleri “Genel tarama” programı düzenleyeceklerini belirten New York Belediyesi Göçmenlik İlişkileri Departmanı Müdürü, “Etkinlikte, avukatlar illegal göçmenlerin bu reformdan nasıl yararlanabileceklerini inceleyecek. Herkesin evraklarını kontrol ederek atılacak adımlar konusunda yardımcı olunacak. Bütün bunlar ücretsiz yapılacak.” şeklinde bilgi verdi.

Belediyenin yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin de bu konuda aktif rol alacağını belirten Agarwal, “Kaçakların bilgi alması için özel telefon hatları açıldı. Bu numaralar aranarak her türlü bilgi alınabilecek. Her türlü bilgi gizli tutulacak. Kimseyle bu bilgiler paylaşılmayacak. Bu konuda herkes emin olsun.” diye konuştu.

Programda konuşan bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi Raluca Oncioiu, illegal göçmenlerin yeni yasadan nasıl faydalanacakları ile ilgili her türlü bilgi yardımında bulunacaklarını söyledi. Oncioiu, kendilerin arayan insanların isimlerini vermeden istediği soruyu sorabileceğini söyledi.

Başkan Obama, göçmenlik reformu ile ilgili bir süre önce kendi yetkileri dahilinde bir kanun hükmünde kararnameyi imzalamıştı. Texas eyaletinde bir mahkemenin, Başkan Barack Obama’nın 11 milyon kaçak göçmeni ilgilendiren düzenlemeye ihtiyati tedbir koyması nedeniyle, reform yürürlüğe girmemişti. Beyaz Saray ise mahkeme kararını temyize götüreceğini açıklamıştı.

105 BİN KİŞİ NEW YORK BELEDİYE KİMLİĞİ ALDI

New York Belediyesi Göçmenlik İlişkileri Departmanı Müdürü Nisha Agarwal, New York’ta yaşayan kaçak göçmenlerin bile alabildiği belediye kimlik kartı için şu ana kadar 105 bin kişinin başvurduğunu söyledi. 1 Ocak’tan itibaren verilen kimlik kartları sadece New York Belediye sınırları içinde geçerli. Belediye yapılan başvuru sayısının çok fazla olduğunu işaret eden Agarwal, “Bu da halkın bize olan güvenini gösteriyor.” dedi.

Write a comment

1 Comment

  1. ali findik April 6, 13:02

    Evet umutluyum 8 yildir mutlu olamadim bildigim cok isvar yapamiyorum saygilar

Only registered users can comment.