New Hampshire’da Müslümanlar Cumhuriyetçilerden rahatsız

New Hampshire’da Müslümanlar Cumhuriyetçilerden rahatsız

New Hampshire önseçimleri bu eyalette yaşayan Müslümanların da günlük yaşantısını olumsuz etkilemiş görünüyor. Seçim öncesi siyasilerin eyalette yoğun ilgisi ve reklamlarında kullandıkları dil, New Hampshire’da yaşayan Müslümanları ciddi şekilde rahatsız etmiş durumda.

Manchester şehrinde bulunan ‘Büyük Manchester İslam Toplumu’nda hafta sonu okulu için gönüllü öğretmenlik yapan Sudan asıllı Amerikalı Amel Khairawi, Cumhuriyetçi Parti başkan aday adaylarının İslam ve Müslümanlara karşı aşağılayıcı ifadelerinden dolayı tedirginlik yaşadıklarını söyledi. ABD’ye yaklaşık çeyrek asır önce geldiğini belirten Khairawi, oğlunun Amerika’da, kızının Sudan’da doğduğunu ancak her ikisininde ABD’de eğitim alıp üniversite mezunu olduklarını ifade etti.

Khairawi, ‘‘Ben politikacı değilim ama 11 Eylül saldırılarının tecrübesini görmüş biriyim. Daha önce böyle şiddetli bir reaksiyon (İslam karşıtlığı) yoktu.’’ şeklinde konuştu.

11 Eylül saldırılarının olduğu dönemde çocuklarının ilk ve ortaokul öğrencileri olduğunu kaydeden Khairawi, ‘‘Çocuklarımın ‘İslam kötü bir din, şiddet içeriyor’ gibi inancımıza dair olumsuz sözleri duymasından tedirgin oldum. O dönemi huzur içinde atlattık. Hiçbir negatif söylem ile karşı karşıya kalmadık.’’ dedi.

11 Eylül sonrasında çevredeki birçok insanın İslam dini ve inancı hakkında kendilerine sorular sorduğunu belirten Khairawi, ‘‘O dönem İslam hakkında olumlu bir dönüşüm yaşandı. Ancak bu defa her şey İslam’ın aleyhinde görünüyor… Bu sorunu medyanın oluşturduğunu düşünüyorum.’’ şeklinde rahatsızlığını dile getirdi.

İsim vermeden Donald Trump’ın Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanması gerektiği yolunda verdiği mesaja dikkat çeken Khairawi, ‘‘Böyle genelleme yapmak çok yanlış. Amerika’da yaşananlara bir bakın. Okullara silahlı baskın düzenleniyor, bunları yapanlar da mı Müslüman?’’ diye tepki gösterdi.

2012 yılında Connecticut eyaletinin Newtown kasabasında yaşanan okul baskınını anımsatan Khairawi şöyle devam etti: ‘‘21 yaşında bir çocuk ilkokula silahlı baskın düzenleyerek 23 çocuk ile 3 öğretmeni öldürdü. Bu çocuk Müslüman mıydı?…İslam bu ülkede kuruluşundan beri var. İslam bu toplumun ve Amerika’nın bir parçasıdır. Müslüman toplumda bu ülkenin bir parçasıdır.’’

Kendisinin gönüllü öğretmenlik dışında kamu sağlığı alanında çalıştığını ve çocuklarını bu ülkede büyüttüğünü belirten Khairawi, ‘‘Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum. Burası çocukları büyütmek için güzel bir ülke. Başkan’ın görevi de Amerika’yı herkes için yaşanabilir bir ülke haline getirmektir.’’ ifadelerini kullandı.

IMG_2016

‘‘DİĞER CUMHURİYETÇİ ADAYLAR DA TRUMP GİBİ DÜŞÜNÜYORUM’’

Manchester sakinlerinden Muhammed Abdulkerim, 9 yıldır New Hampshire eyaletinde yaşadığını ifade etti.

Bu seçimlerde Demokrat Parti’nin başkan aday adaylarından Vermont Senatörü Bernie Sanders’ı desteklediğini belirten Abdulkerim, Cumhuriyetçi Partili başkan aday adayları hakkında olumlu görüşe sahip olmadığını kaydetti.

Muhafazakar Parti’nin başkan aday adaylarından işadamı Donald Trump’ın ABD’ye başkan olmaması gerektiğini savunan Abdulkerim, ‘‘İşin doğrusu Trump ne düşündüğünü açıkça dile getirdi. Diğer Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının da farklı düşündüğünü sanmıyorum yalnız onlar bu fikirlerini açıkça söylemedi’’ diye eleştirdi.

Abdulkerim, politikadaki nefret söyleminin İslam dinine karşı toplumda önyargıları da körüklediğine işaret etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.