Milwaukee’de polisin şüpheliyi öldürmesi şiddet olaylarını tetikledi

Milwaukee’de polisin şüpheliyi öldürmesi şiddet olaylarını tetikledi

ABD’de Wisconsin eyaletinin Milwaukee kentinde dün silahlı bir şüphelinin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardından gece şiddet olayları patlak verdi.

Milwaukee polisinden yapılan açıklamada, kimliği Sylville Smith olarak açıklanan 23 yaşındaki siyahi şüphelinin trafikte polis tarafından durdurulduktan sonra içinde bulunduğu araçtan kaçtığı ve kovalama sırasında vurularak öldürüldüğü bildirildi.

Smith’in annesi olduğunu söyleyen Mildred Haynes, Milwaukee Journal Sentinel gazetesine verdiği demeçte, Smith’in 2 yaşında bir oğlunun olduğunu belirtti.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, olayın ardından yaklaşık 100 kişilik protestocu bir grup sokaklara çıkarak şiddete başvurdu. Protestocular polisle çatışırken, kentte bir benzin istasyonu da dahil bazı binalar ve araçlar ateşe verildi, trafik ışıkları ile otobüs durakları tahrip edildi.

Olay yerindeki bir gazeteci, polisle göstericiler arasındaki çatışmalar sırasında silah seslerinin duyulduğunu belirtirken, sosyal medyadan yansıyan fotoğraflarda da polis araçlarının camlarının tahrip edildiği görüldü. Bir polis memurunun yaralandığı, bir polis aracının ateşe verildiği de açıklandı. Milwaukee Polis Şefi Flynn, olaylar sırasında 17 kişinin tutuklandığını ve 4 polis memurunun hafif yaralandığını ifade etti.

Polis, şüphelinin aracının neden durdurulduğu ve daha sonra neden ateş açıldığı konusunda bilgi vermezken, şüphelinin üzerinde çalıntı bir yarı otomatik tabanca taşıdığını kaydetti. Polis şefi Flynn, kabarık bir sabıka dosyasına sahip Smith’i vuran polis memurunun da siyahi olduğunu açıkladı. Flynn, polis tarafından durdurulmadan önce Smith’in aracının “şüphe uyandıracak hareketler” yaptığı bilgisini verdi.

Yerel medya, olayda araçtan kaçan ikinci şüphelinin ise tutuklandığını iddia etti.

Milwaukee Belediye Başkanı Tom Barrett, öldürülen şüphelinin göğsünden ve kolundan vurulduğunu, ateş eden 23 yaşındaki polis memurunun üzerinde vücut kamerasının olduğunu belirtti. Barrett, kamera kayıtlarından, Smith’in vurulduğu sırada elinde silah olduğunun “şüphe götürmediğini” söyledi.

Flynn, aracın durdurulmasından ateş edilmesine kadar tüm olayın 25 saniye sürdüğünü, Smith’in araçtan uzaklaşırken birkaç metre koştuğunu ve elinde silahla polis memuruna doğru döndüğünü söyledi.

Bu arada Wisconsin Valisi Scott Walker, şiddet olaylarının yeniden patlak vermesi ihtimaline karşı önlem olarak Ulusal Muhafız Birliği’nden bir grup askeri hazır bekletme kararı aldı.

Olayların ardından kentte şu anda durumun sakin olduğu, 40’a yakın gönüllünün temizlik çalışmalarına destek verdiği belirtiliyor.

Amerika’da siyahilerin polis tarafından öldürüldüğü olaylar kamuoyunda özellikle siyahi Amerikalılardan geniş tepki görüyor. Daha önceki benzer vakaların ardından ülkenin farklı kentlerinde zaman zaman şiddete de dönüşen geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.