Maryland ve Kocaeli ‘kardeş’ oldu

Maryland ve Kocaeli ‘kardeş’ oldu

Amerika Birleşik Devletleri’nin Maryland eyaleti ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında ‘kardeş şehir’ anlaşması imzalandı.

Maryland Eyaleti Türk-Amerikan Sakinleri (MARTI) ve Mid-Atlantik Türki-Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun (MAFTAA) da katkılarıyla imzalanan anlaşma, Maryland ve Kocaeli arasında ekonomik, sosyal, kültürel ve ticari işbirliğinin geliştirilmesini öngörüyor. Maryland Eyalet Senatosu’nda gerçekleştirilen imza törenine,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanı sıra AK Parti Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker ve Zeki Aygün de katıldı.

Maryland ile Kocaeli’nin ‘kardeş şehir’ olmasına yönelik teklif önce Eyalet Senatosu’nda ardından da Eyalet Temsilciler Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Eyalet Temsilciler Meclisi’nde ayrıca Başkan Karaosmanoğlu, Genel Sekreter Yazıcı, Milletvekilleri Şeker ve Aygün’e berat takdimi gerçekleştirildi.

O’Malley: Dostluğumuz uzun sürecek

Protokolün imzalanmasının ardından İbrahim Karaosmanoğlu ile Kocaeli heyeti, Vali O’Malley’e Türkiye’den getirdikleri hediyeleri takdim etti. Karaosmanoğlu, Maryland Valisi’ne Türk kahvesi ikram ederken, “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var” sözünü bildiğini söyleyen Maryland Valisi O’Malley, bu dostluğun 40 yıldan daha uzun süreceğine inandığını dile getirdi. İmza töreninin ardından yaptığı konuşmada Kocaeli’nin dünya standartlarında bir şehir olduğunu ifade eden vali O’Malley, Maryland ve Kocaeli’nin bu alanlarda, diğer birçok alanda olduğu gibi ortak yanları olduğunu ve birlikte çalışmayı arzu ettiklerini belirtti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise iki ülke kültürü, medeniyeti, dostluğu, ticareti ve sanatının kurulan bu dostluk köprüsü sayesinde birbiriyle daha çok kaynaşacağına inandığını aktardı. Karaosmanoğlu, “Maryland ve Kocaeli, dünyanın iki ucunda bulunan iki önemli şehirdir. Aramızdaki uzaklığı; kurduğumuz dostane ilişkilerle yakınlaştırmaktan, ortak bir hukuka bağlamaktan mutluyum. Kocaeli’nin; stratejik konumu, sanayi ve üretim kapasitesi, teknolojik ve bilimsel altyapısı, genç ve dinamik nüfusuyla, ülkelerimiz arasındaki işbirliği zeminine önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Tesis edeceğimiz ortak aklın meyvelerini en kısa zamanda almaya başlayacağımıza eminim’’ ifadesini kullandı.

kc herekeMaryland Valisi O’Malley, Kocaeli heyetini makamında da ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu ile bir saat görüşen Vali O’Malley, kentin beratını ve Maryland’i tanıtan kitabı sundu. Karaosmanoğlu da, kendisine Hereke halısı hediye etti ve özelliklerini anlattı. Hereke halısının güzelliğinden çok etkilenen Vali O’Malley, bu değerli halıyı mutlaka çerçeveleterek, çalışma odasının duvarına asacağını söyledi. Kocaeli’ni tanıtan kitabı inceleyen Vali O’Malley, bu şehri ziyaret etmeyi ve meşhur Türk misafirliğini yerinde görmeyi çok arzu ettiğini ifade etti. Vali O’Malley, makamındaki görüşme sonrasında Başkan Karaosmanoğlu’na eyalet merkezini gezdirdi.

Kocaeli heyeti, temasları çerçevesinde Maryland Eyalet Meclisi’nde düzenlenen Türk Günü resepsiyonuna katıldı. Maryland Valisi Martin O’Malley, Genel Sekreter John P. Mc Donough ve eyalet senatör ve temsilcilerinin yanı sıra Maryland’de yaşayan Türk ve Amerikalıların da katıldığı Türk Günü’nde lezzetli Türk yemeklerinin yanı sıra Ebru, Hat gibi klasik Tük sanatları tanıtıldı, Türk Sanat Müziği ziyafeti sunuldu.

Kocaeli heyeti, ziyaret programı çerçevesinde Amerikan Kongresi’ne de konuk oldu. Washington’da bulunan, Senato ve Temsilciler Meclisi’nin yer aldığı Kongre Merkezi’nde Milletvekili Chris Van Hollen ile görüşen Kocaeli heyeti, ayrıca temsilciler meclisi toplantısına da katıldı.

kocaeli11ABD’ye gerçekleştirdikleri ziyaretin her açıdan çok verimli geçtiğine işaret eden Başkan Karaosmanoğlu, ‘’Bu ziyaretimizde birlikte daha iyiye, daha güzele ulaşma arzumuzun, daha iyi bir yaşam kurma gayemizin aradaki binlerce kilometreyi hükümsüz bıraktığına şahitlik ettik. Maryland ve Kocaeli kentleri, sanayi ve üretim kapasiteleriyle, teknolojik ve bilimsel altyapıları ile ülkelerinin lokomotifi konumundadır. Dolayısıyla birçok ortak çalışma alanımız var. Karşılıklı ticaret ve yatırım potansiyelimiz oldukça yüksek. Bu durumda, aramızdaki işbirliği hem Maryland, hem de Kocaeli için çok verimli bir gelecek vaat ediyor. Sayın Genel Sekreter John P. Mc. Donough ve beraberindeki heyetin geçtiğimiz yıl Kocaeli’ne yapmış oldukları nazik ziyaretin ve imzalanan iyi niyet anlaşmasının bugünkü birlikteliğimizdeki rolü oldukça büyük. Kendisine ve Sayın Vali Martin O’Malley’e sıcak ve yapıcı tutumlarından ötürü teşekkür ediyorum. Dünyanın iki ayrı ucu arasında denizleri, okyanusu aşan bir kardeşlik köprüsü kurduk. Ben yürekten inanıyorum ki; Maryland ve Kocaeli halkları arasında kurulan bu kardeşlik bağı sonsuza dek yaşayacaktır’’ diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.