Kuzey Dakota boru hattı projesi durduruldu

Kuzey Dakota boru hattı projesi durduruldu

ABD’nin Kuzey Dakota eyaletinde yerliler ve çevrecilerle polisi karşı karşıya getiren tartışmalı boru hattı projesinin durdurulduğu bildirildi.

ABD Ordusu Mühendislik Birimi (USACE) Sözcüsü Jo Ellen-Darcy, yaptığı yazılı açıklamada, askeriyeye ait bir alanın yakınından geçecek boru hattı projesinin yeni rotanın belirlenmesi amacıyla durdurulmasına karar verildiğini duyurdu. ABD Ordusu kendisine ait bir alanda sondaj çalışması yapılmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Karar, protestolarını aylardır sürdüren yerliler ve çevreciler açısından bir zafer olarak değerlendiriliyor. Boru hattı projesine karşı hem Kuzey Dakota’da hem de sosyal medya üzerinden aylardır kampanya yürütülüyordu.

Protestocular, boru hattının bölgede çevre kirliliğine yol açacağını savunuyor. Yerliler ise kutsal topraklarının ve su tedarikinin tehlikeye gireceğini iddia ediyor. Protesto gösterilerinde çarşamba günü polisle göstericiler karşı karşıya gelmiş, polisin müdahalesi sonucu çok sayıda gösterici yaralanmıştı.

Sözcü Jo-Ellen Darcy, yetkililerle ve yerlilerle yapılan görüşmelerin ardından daha yapılması gereken çok şey olduğunu belirtti. Darcy, bunun kamuoyunun katılımı ve kapsamlı analizlerle yapılmasının mümkün olduğunu belirterek, ABD’de yeni bir hükümetin kurulması döneminde bunun zaman alabileceğini ifade etti.

Yerlilerin sözcüsü Dave Archambault II ise Başkan Obama’ya sonsuza kadar müteşekkir kalacaklarını, tarihin gidişatının düzeltildiğini söyledi.

3 milyar 800 milyar dolara mal olması beklenen proje ile petrolün Kuzey Dakota’dan Illinois eyaletine taşınması planlanıyordu.

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ise boru hattının aynı rota üzerinde inşa edilip bir an önce bitirilmesi gerektiği görüşünde. Bu arada boru hattını yapan Energy Transfer Partners’ın ortaklarından biri de Trump.

Trump bu ortaklığın kararına etki etmediğini belirtse de onunla aynı görüşte olmayanlar da var.

Donald Trump’ın geçiş dönemi ekibi ise konuyla alakalı bir açıklama yapmadı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.